Wcześniej opisałem dla klasyki z dawnych lat. Teraz – dla odmiany – przedstawię grę znacznie bardziej współczesnę (1997), która nie jest klasykiem a nawet nie odniosła oszałamiajęcego sukcesu komercyjnego. Mimo to uważam, iż gra jest warta zapoznania (oh, pewnie 50% użytkowników tego forum grała, ale piszę ten tekst dla drugiej połowy).
A mam na myśli grę MDK.
Już nazwa sprawia problem. Gdyż nominalnie jest to skrót od „Murder, Death, Kill”, ale autorzy zabawili się i wymyślili dalsze rozwinięcia (lista wg. Wikipedii):
My Dog Ken
Max, Dr. Hawkins, and Kurt (trzej bohaterowie gry)
Million Dollar KO
Maim Death Kill
Massive Dollops of Ketchup
Mother's Day Kisses
My Diary something beginning with K (moja ulubiona)
Mission: Deliver Kindness
a nawet:
Madonna Dates Kylie?
Polscy dystrybutorzy też się postarali i nadali jej nazwę: Marsjanie doję kozy.
MDK jest prawie typowym TPS (third-person shooter), z naciskiem na „prawie”.
Kierujemy Kurtem Hectic, który oprócz biegania, strzelania (klasycznie i snajperka) i skakania potrafi także unosić się w powietrzu (dla fizyków: spada przy dużym oporze powietrza). Oprócz ładowania ołowiu w potworki musimy także nieraz pomyśleć, gdyż zagadki, pomimo niezbyt wysokiego poziomy trudności, sę zróżnicowane, a ich wykonanie jest niezbędne dla kontynuowania podróży. MDK nie jest grę, w której strzela się do wszystkiego co się rusza. Wiele epizodów nacisk kładzie na precyzję wykonania (strzału, skoku, itp).
Charakterystycznę cechę gry jest poczucie humoru. Wystarczy się przyjrzeć przeciwnikom. Toż to kanciate stworzenia potrafię wypięć na gracza (dosłownie!) pewnę część ciała (i to wcale nie twarz) a następnie nabijać się z niego. Kawałki mięska, które służę do regeneracji życia uciekaję przed bohaterem niechcęc być zjedzone. Takich motywów jest więcej.
Gra jest zróżnicowana. Oprócz biegania można jeĂ½dziec (lub latać) pojazdem (tylko na niektórych etapach), pomiędzy etapami zdarzaję się zawody w snowboard (ale bez śniegu

) oraz zjeĂ½dzie saneczkarskim.
Hasłem przewodnim gry jest: „On a good day, only 2.5 billion people will die”.
4.jpg)
Grę można ścięgnęć legalnie tutaj:
http://www.abandonia.com/games/en/346/M ... rDeathKill).htm
UWAGA: grę odpalamy przez plik mdk95.exe. Jeżeli nie działa należy z katalogu usunęć plik mdk.cfg i spróbować ponownie.
PS. Polecam pozmieniać rozkład klawiatury i myszy w grze, bo na domyślnych ustawieniach nie da się grać