Cytuj:
heh a po co ci bios przeciez mozesz sobie grac ez tego nie?
Cytuj:
BIOS czyli Basic Input / Output System (Podstawowy system wej??cia / wyj??cia) - to podsystem komputera osobistego w kt??rym konfigurujemy jego podstawowe funkcje, tworzy najni??szy, sprz???towy poziom oprogramowania, s??u?????cy do obs??ugi urz???dze?? peryferyjnych takich jak klawiatura, nap???dy dyskietek oraz do sterowania komunikacj??? mi???dzy nimi a centraln??? jednostk??? przetwarzaj???c???. BIOS jest zwykle przechowywany w kostce pami???ci BIOS ROM. Najcz?????ciej jego istnienie mo??na zauwa??y??? tylko podczas uruchamiania komputera gdy na ekranie pojawia si??? kr??tka informacja na temat jego nazwy i wersji. Mo??na powiedzie??? ??e jest to drugi system operacyjny kt??ry dzia??a jakby "w tle" zapewniaj???c dwukierunkow??? komunikacj??? pomi???dzy sprz???tem a "w??a??ciwym" systemem operacyjnym i niekt??rymi programami.
Podsumowywujac bios jest to cos dzieki czemu mozesz odpalic kompa. To wlasnie on znajduje Twojego procka, ram, myszke, klawiature i reszte. Haslo na bios = blokada odpalenia kompa.
Damarus napisał(a):
Jeszcze pro??ciej ni?? z kablem ;0
Dokladnie

Mi to moze zagrozic jedynie wyjecie karty graficznej (nierealne

) - wszystko inne jestem w stanie pozyczyc

A grafa na pci-e i nikt z kumpli nie ma...