Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-05-04 12:44:08
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nh2003
PostNapisane: 2006-04-15 19:16:39 
Tak sobie siedzia??em i my??la??em (tak, wiem, troche dziwnie to brzmi w moich ustach ;p) i pomy??la??em ??e mo??e co?? napisze o sobie.

Zaczn??? od strony stricte prywatnej :)

Nazywam si??? Arek, mam 18 lat. Urodzony 22 listopada 1987r. Ucz???szcza??em do Liceum Profilowanego nr. 6 w Olsztynie gdzie te?? mieszkam (w Olsztynie, nie w szkole ;) ). 28 kwietnia sko??czy??em nauke w tej szkole. Po zdaniu matur mam nadzieje dosta??? sie na Uniwersytet Warmi??sko Mazurski na profil "Projektowanie system??w informatycznych" (in??ynierka po 7 semestrach, magister po kolejnych 4).
Interesuje si??? g????wnie informatyk??? w sensie programowania ale te?? nie gardze takimi zagadnieniami jak grafika komputerowa oraz beta testing program??w. Na chwil??? obecn??? samotny.

"Zawodowo"

Administrator for http://www.knightonline.o7.pl (jeden z 3 za??o??ycieli) oraz http://www.knightonline.kom.pl (administrator techniczny). W??r??d cz?????ci koleg??w znany jako "psuj" (czyt. beta tester) - zazwyczaj czego si??? nie dotkne to znajde jakie?? b?????dy.
Przy programowaniu znany jestem jak "Access Violation" - 3/4 program??w mojego wykonania mo??na wysypa??? z tym komunikatem.

Ostatnio dosta??em dosy??? ciekawe propozycje pracy, niestety z powodu braku czasu w okresie przedmaturalnym by??em zmuszony tymczasowo odm??wi???.

To tak w maxymalnym skr??cie, piszcie co jeszcze by??cie chcieli wiedzie??? to dopisze :)
Pytania bardzo mile widziane.

Ostatnio edytowano 2006-04-28 16:27:06 przez Gość, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 2006-04-15 20:33:52 

Nh2003 napisał(a):
Ostatnio dosta??em dosy??? ciekawe propozycje pracy,

ja tam kumplowi za??atwi??em w sklepie mi???snym w trybiu 3-zmianowym i m??wi?? ??e ok :D

a btw jaka praca?

Tytuł:
PostNapisane: 2006-04-15 22:37:43 
Administracja i rola supportu technicznego na jednym z polskich serwerow www. Na jakim nie powiem ;p Licze ze jeszcze robota bedzie jak skonczy mi sie okres matur :)

Tytuł:
PostNapisane: 2006-04-15 23:09:14 

Pochwały: 13
Ech... matury... najpi???kniejszy okres w szkole :lol:
Wreszcie mo??na zaprezentowa??? w??asne umiej???tno??ci ;)

Tak, czy owak, nie??le wspominam tamten rok - na ostatnim semetrze ??redniaka luzy, p????niej kilka dni matur (te?? by??o sporo zabawy), wreszcie po wszystkim najd??u??sze wakacje... ca??kiem mi??o.
Z drugiej strony nerwowe "montypythonowe" dreptanie w t??? i z powrotem bez sensu, oraz ??apanie si??? ka??dej roboty, tylko aby nie siada??? do ksi???zek :)

Dopiero na studiach zaczyna si??? zabawa i zaczynaj??? si??? prawdziwe egzaminy...

Tytuł:
PostNapisane: 2006-04-15 23:53:41 

Nh2003, musisz by??? bardzo przywi???zany do tego forum, skoro m??wisz nam to wszystko. ja ostatnio wyjecha??em z takim czym?? na forum mojego klanu. zosta??em cudownie wy??miany na ca??ej linii. ale mo??e to przez m??j angielski. ;) no, jednak ostatnio dosta??em kartk??? z singapuru, i to by??o mi??e...

ee, o czym to ja... no tak czy siak, fajny pomys??. ??wiadczy albo o odwadze, albo o zakompleksieniu. ;) sory za ??art. mo??e te?? co?? takiego strzel???. :)

Zubaran_PL napisał(a):
na ostatnim semetrze ??redniaka luzy

no nie! tylko semestr? ja przez ca??y rok nic nie robi??em. :d

Zubaran_PL napisał(a):
p????niej kilka dni matur (te?? by??o sporo zabawy)

kurde, ja o swoich m??g??bym opowiada??? godzinami. to jest chyba ten okres, kt??ry b???d??? wspomina?? najmilej - i fakt, ??miej???c si??? przy tym g??o??no. sporo zabawy by??o...

Zubaran_PL napisał(a):
Z drugiej strony nerwowe "montypythonowe" dreptanie w t??? i z powrotem bez sensu, oraz ??apanie si??? ka??dej roboty, tylko aby nie siada??? do ksi???zek :)

i to jest dopiero ??wi???ta prawda!

Tytuł:
PostNapisane: 2006-04-16 08:24:00 
jozef-k napisał(a):
Nh2003, musisz by??? bardzo przywi???zany do tego forum, skoro m??wisz nam to wszystko

Szczerze m??wi???c mia??em ju?? kilka takich chwil ??e chcia??em to wszystko rzuci??? w k???t. By??y to okresy kiedy nie mia??em humoru, czasu mia??em jeszcze mniej, szko??a goni??a a na forum co?? si??? akurat psu??o i do tego dochodzi?? okres op??at za serwer. Ale co?? mi si??? zdaje ??e tak pr???dko tego forum nie rzuce.

jozef-k napisał(a):
??wiadczy albo o odwadze, albo o zakompleksieniu

Odwaga? Hmmmm... Nie, raczej nie. Po prostu nie chce by??? traktowany jako "wielki admin" o kt??rym nic nie wiadomo. Chce tylko pokaza??? ??e te?? cz??owiek jestem :)
jozef-k napisał(a):
no nie! tylko semestr? ja przez ca??y rok nic nie robi??em. :d

Gdzie Wy si??? uczyli??cie? Ja mam zapierdziel do samego ko??ca :cry:
Cytuj:
kilka dni matur

Kilka dni? Ja prawie ca??y maj mam zawalony...
Zubaran_PL napisał(a):
??apanie si??? ka??dej roboty, tylko aby nie siada??? do ksi???zek

Jeste??my troche inni :P Ja robie sobie kawe, ok 22 ide do siebie do pokoju i siedze do 2-3 w nocy wkuwaj???c matme (indukcja matematyczna i takie tam ciekawe sprawy :) ).

[ Dodano: 28-04-2006, 12:39 ]
Drobne poprawki w tekscie ^_^

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-26 21:54:51 

S???dz???c po podpisie _naszego_kochanego_admina_, matur czas min?????. Teraz czekamy a?? wpierw otrze??wiejesz; a p????niej zapoznasz nas z wynikami i w??asnymi komentarzemi. Zreszt??? wszystkich maturzyst??w zach???cam do napisania chocia?? jednego zdania na temat matur (je??eli nie w tym w???tku, to w nowym).
A ??eby admin si??? za bardzo nie rozleniwi?? i trzeba mu wymy??le??? jakie?? ciekawe zaj???cia na forum (ja ju?? mam troch??? pomys????w :mrgreen: , ale podam p????niej).

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-26 23:11:36 
Zubaran_PL napisał(a):
A ??eby admin si??? za bardzo nie rozleniwi?? i trzeba mu wymy??le??? jakie?? ciekawe zaj???cia na forum

polecam zajac sie tymi ???? zamiast polskich znakow na kom.pl ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-27 00:15:32 
Kiszki napisał(a):
polecam zajac sie tymi ???? zamiast polskich znakow na kom.pl ;)

Razem z administratorami 2 (dwoch roznych) serwerow doszlismy do jednego wniosku - pomoc moze tylko wykasowanie calej bazy danych i pozniejsze reczne wgranie postow, topicow itp. Baza ma ponad 40mb - czyli mamy ze dwa dni roboty gdy forum musi byc wylaczone. Trzeba poczekac i zrobic proby na localhoscie :)

Zubaran_PL napisał(a):
a p????niej zapoznasz nas z wynikami i w??asnymi komentarzemi

Polski pisemny, poziom podstawowy - test wydal mi sie prosty. Wypracowanie o Makbecie tez jakos mi poszlo. Raczej zdalem.

Polski ustny na poziomie podstawowym - prezentacje mialem na temat "Literatura fantasy - literatura sztuki komercyjnej czy wyrazajacej istotne prawdy moralne, omow na podstawie literatury Tolkiena lub Sapkowskiego". Omawialem na podstawie Tolkiena. Wynik: 85% punktow (17 z 20)

Angielski pisemny, poziom podstawowy - tego nie mozna bylo nie zdac, banalne wypracowanie, jeszcze prostrze sluchanie. Jak bedzie ponizej 85% punktow to skacze z mostu.

Angielski pisemny, poziom rozszerzony - to bylo fajne :) Ciezkie ale tez fajne. Mysle ze z 50-60% powinno byc.

Angielski ustny, poziom rozszerzony - 80% punktow (16 z 20). Bana?? :D

Matematyka, poziom podstawowy - 70% powinno byc, trudne nie bylo.

Matematyka, poziom rozszerzony - jak bedzie 20% to sie uciesze. Wedle mnie byl to bardzo trudny test. Po otwarciu arkuszy 1/3 sali wyszla od razu. Po ok 20 minutach na sali zostala moze 1/4 osob. Ja wyszedlem po jakiejs godzinie. Nie moge powiedziec ze nie probowalem zrobic tego testu.

Informatyka, poziom rozszerzony - obydwa arkusze mialy wysoki poziom trudnosci. Na poczatek 2 dosyc ciezkie algorytmy ktore trzeba bylo przeksztalcic, jedno zadanie z bazami danych (zrobilem :twisted: ) i jedno zadanie testowy (8 pytan, jedno przykladowe Wam napisze: "Co nazywamy portalem internetowym?" i nizej byly 3 odpowiedzi, nie pamietam jakie bo sie za mocno smialem). Na czesci praktycznej przerazil mnie stopien zkomplikowania zadan. Mysle ze z obu arkuszy powinno byc cos ok 60%.

Zubaran_PL napisał(a):
Teraz czekamy a?? wpierw otrze??wiejesz;

Nie bylem na popijawie - stan moich funduszy i mojego zdrowia na to nie pozwalal ;/

Zubaran_PL, dawaj te pomysly, jak cos na szybkiego to bedzie to sie zrobi a jak nie to sie pomysli =]

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-27 11:16:57 

Na wst???pnie gratuluje zdajen (rozumiem, ??e przypuszczalnie :) ) matury.
Kurcze, teraz tak sobie my??le, ??e chcia??bym kiedy?? wr??ci??? i napisa??? matur??? ponownie, dla sprawdzenia w??asnych mo??liwo??ci ;)

Nh2003 napisał(a):
dawaj te pomysly, jak cos na szybkiego to bedzie to sie zrobi a jak nie to sie pomysli

znaj???c mnie by?? si??? nie pyta??, czy co?? szybkiego, bo tym bardziej na pomy??lunek b???dzie:
1) czy strona z ambicjami powinna mie??? na pierwszej stronie link do innej stronki? nie s???dze; a tak jest ze stanami serwer??w usko; na wiki rzuci??em adresy ip; teraz trzeba napisa??? skrypt sprawzdaj???cy serwery :)
2) o tym ju?? postuluje od pewnego czasu; edycja wiki jest niewygodna, przyda??by si??? edytor WYSIWYM; s??? rozszerzenie pozwalaj???ce doda??? obs??ug??? FCKeditor do mediawiki (http://meta.wikimedia.org/wiki/Image:Fckeditor4.png - czy??, to nie wygl???da lepiej), widzia??em te?? inne edytory;
3) wspomnia?? o tym ju?? Kiszki; problem ze znakami na kom.pl; jako?? nie wierze, aby wpisy do bazy trzeba dodawa??? r???cznie; cho??? nie wiem, gdzie le??y problem
4) integracja forum i wiki w ramach portalu (tym razem polecam joomla z pluginami do phpbb i mediawiki) - podej??cie 2.0 :D
5) z ostatniej chwili: wyrzucenie tego g??upiego pluginu do wykrywania "istnienia podobnych post??w" -> napisanie tego postu wygenerowa??o mi list??? znacznie ponad 100 podobnych!!! :mad:

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-27 13:16:00 
Zubaran_PL napisał(a):
teraz trzeba napisa??? skrypt sprawzdaj???cy serwery

Standardowy ping daje zawsze status off-line, nmap - nie mozna odpalic xD zablokowane shell_execute na serwerze. Porty 15001, 15002,15100, 21 i 443 nie odpowiadaja. Trzeba by bylo wyczaic na jakich portach odpowiadaja serwery.

Zubaran_PL napisał(a):
wspomnia?? o tym ju?? Kiszki; problem ze znakami na kom.pl; jako?? nie wierze, aby wpisy do bazy trzeba dodawa??? r???cznie; cho??? nie wiem, gdzie le??y problem

Baza byla wywalana, wgrywana na nowo. Byly tworzone puste bazy z czystymi instalkami phpbb i potem wrzucane posty - rezultat ten sam... czyli to co jest teraz.

Zubaran_PL napisał(a):
integracja forum i wiki w ramach portalu (tym razem polecam joomla z pluginami do phpbb i mediawiki) - podej??cie 2.0 :D

Linki poprosze, zobaczymy co z tym mozna zrobic.

Cytuj:
z ostatniej chwili: wyrzucenie tego g??upiego pluginu do wykrywania "istnienia podobnych post??w" -> napisanie tego postu wygenerowa??o mi list??? znacznie ponad 100 podobnych!!! :mad:

Wylaczylem tylko sprawdzanie przy odpowiedziach itp. Optymalizacja searcha zostala.

[ Dodano: 27-05-2006, 13:40 ]
Zubaran_PL napisał(a):
o tym ju?? postuluje od pewnego czasu; edycja wiki jest niewygodna, przyda??by si??? edytor WYSIWYM; s??? rozszerzenie pozwalaj???ce doda??? obs??ug??? FCKeditor do mediawiki

Masz i sie udlaw ;-) <joke>
http://www.knightonline.livenet.pl/wiki ... /FCKeditor

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-27 18:17:01 

Nh2003 napisał(a):
Standardowy ping daje zawsze status off-line, nmap - nie mozna odpalic xD zablokowane shell_execute na serwerze. Porty 15001, 15002,15100, 21 i 443 nie odpowiadaja. Trzeba by bylo wyczaic na jakich portach odpowiadaja serwery.

Wiem. Pr??bowa??em to wcze??niej znale?????, nie uda??o mi si???, wi???c by??em ciekaw co wymy??lisz. Teraz odpali??em nmapa aby przeskanowa?? na wszystkich portach (w sumie podaje ponad 2godziny na zrobienie tego)

Nh2003 napisał(a):
Baza byla wywalana, wgrywana na nowo. Byly tworzone puste bazy z czystymi instalkami phpbb i potem wrzucane posty - rezultat ten sam... czyli to co jest teraz.

A jak z kodowaniem znak??w w mysql?

Nh2003 napisał(a):
Linki poprosze, zobaczymy co z tym mozna zrobic.

http://www.joomla.org/
http://extensions.joomla.org/component/ ... Itemid,35/

Cytuj:
Masz i sie udlaw ;-) <joke>

wow, uda??wi??em si??? z wra??enia; szkoda, ??e narazie nie dzia??a jeszcze za dobrze

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-27 18:25:09 
Zubaran_PL napisał(a):
A jak z kodowaniem znak??w w mysql?

Zmiany nie wnosza zadnego efektu. Zaczynajac od UTF-8, przez latin1, latin2 i bardziej egzotyczne - nie ma zadnej roznicy, zawsze zamiast polskich literek sa ???.

Zubaran_PL napisał(a):
Teraz odpali??em nmapa aby przeskanowa?? na wszystkich portach

Jak bedziesz miec chociaz jeden port na ktory odpowiadaja serwery K2 to napisz.

Ta joomle zaraz obejrze, poczytam i pomysle nad nia.

[ Dodano: 27-05-2006, 18:42 ]
Dobra, przeczytalem i sie troche zastanowilem.
System integracji joomla <-> phpbb by przemo nie ma wiekszego sensu. Skutkuje to tylko automatycznym tworzeniem kont na joomli w momencie utworzenia konta na phpbb. Dla mnie to za malo.

Wstawka do joomla <-> mediawiki. Link prowadzi do strony zapisanej w mediawiki. Oprocz tego ze tresc ladowana do szablonu joomli to nie zauwazylem wiekszej zmiany.

Bardziej by mnie ucieszyl skrypt ktory automatycznie sprawdzalby czy w wysylanym poscie sa slowa ktorych znaczenie jest w mediawiki i jezeli takie by bylo to by tworzyl linki do media wiki. Wygladaloby to mniej wiecej tak:
Oryginal:
Cytuj:
Czy wie ktos jakie bossy wystepuja w CZ?

Po zmianie:
Cytuj:
Czy wie ktos jakie bossy wystepuja w CZ?

Kod:
Czy wie ktos jakie [URL=http://www.knightonline.livenet.pl/wiki/index.php/Boss]bossy[/URL] wystepuja w [URL=http://www.knightonline.livenet.pl/wiki/index.php/CZ]CZ[/URL]?

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-27 19:07:46 

Nh2003 napisał(a):
Zmiany nie wnosza zadnego efektu. Zaczynajac od UTF-8, przez latin1, latin2 i bardziej egzotyczne - nie ma zadnej roznicy, zawsze zamiast polskich literek sa ???.

Pewnie znasz problem lepiej ode mnie, ale mo??esz tam zajrze???:
http://www.webtips.pl/index.php?showtop ... =kodowanie
http://www.webtips.pl/index.php?showtop ... =kodowanie

Nh2003 napisał(a):
Jak bedziesz miec chociaz jeden port na ktory odpowiadaja serwery K2 to napisz.

Jak narazie nmap si??? przyci?????. Jedynie co uda??o mi si??? uzyska??? po?????czenie telnetem na porcie 15001

Tytuł:
PostNapisane: 2006-05-27 21:04:49 

nice job, ch??opcy, nice job. :) ale z tym edytorem graficznym to jeszcze troch??? trza popracowa???. bo na razie to mi wygodniej wci????? po staremu. ja wiem, ??e potrafi??? tylko narzeka???, ale tak to widz???. =)

Cytuj:
Kurcze, teraz tak sobie my??le, ??e chcia??bym kiedy?? wr??ci??? i napisa??? matur??? ponownie, dla sprawdzenia w??asnych mo??liwo??ci

ja bym na bank nie zda??. ale rzeczywi??cie, takie marzenia te?? czasem mam. :)

moderator nie nabija postÃÂłw - moderator ma wiele do przekazania.
moderator nie obra¯a innych - moderator dobitnie zwraca uwagê.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona