A potem się dziwi, że poradniki są w języku angielskim skoro nie zna podstaw
Cytuj:
health/buff - Dajemy do 60 w health, 60buff reszta master...
Dobrym bulidem do pk (PvP) jest debuff/health. Dajemy w nim do 70 w debuff i 60 w health a reszte w master.
Można też eksperymentować z debuff/buff ale nie wiem co z tego wyjdzie

Jak już robisz poradnik to rób porządnie, bo takie coś to wiesz...70 debuf i 60 Heal jak piszesz to chociaż powiedz/napisz na jakim lvlu(nie dla mnie bo ja gram pristem już prawie 5 lat więc wiesz)
Można eksperymentować jak kogoś stać na ciągły reskil, ale na dłuższą mete priest bez heala to d**a
na początek jak Int to tylko 1h i tarcza... po co nosimy wszystko co daje Int ? zależy przez co to rozumiesz o jakim lvlu mówisz...build biżu robi sie zależnie od tego co na serwie masz, czy przewage mele czy magów, ale głównie HP/def - wersja pół bogata - dual Ring of Life(ewentualnie Ring of Magic - będę się starał pełne nazwy pisać), Dual Secret Silver Earring(ewentualnie White Silver Earring bądĂ
Âş questowe) Elemental Pendant(jak nie jest +2/3 to można Iron Necka nosić - wbrew pozorom i nazwie nie nosi się Priest Pendanta)
Szkoda że usunęli rentale bo na 60+ dobrą opcją jak kogoś nie było stać był Defender of The Lord+lycaon Hammer, a tak jak kogoś stać to Dread Shield+5/6/7/8 lub Scorpion Shield albo na 70+ quest shield

i lobo hammer(opcja dla biednych tooth)
OK Zwierzaki i inne pro priesty dopisać/poprawić mnie jak trza bo w tym momencie nie mam siły myśleć ...
PS. jak nie masz zbytnio z kim grać(znajomi, klan itp) to lepiej robić Battle Priesta ;p bo jak masz sam expić(unikać koxp party itd) to do 60tki a nawet dalej można właśnie BPkiem samemu expić
PS.2 jakby chciałoby się napisać naprawdę profesjonalny poradnik(lepszy niż Peya) trza byłoby napisać z 10 stron A4

ale taka prawda, że jak już ktoś gra intem to jakieś podstawy tam zna i tylko eksperymentuje czy lepiej w chitynach+7 czy fp+8 czy shelach+7, bo jakby sie miał sugerować tylko poradnikiem to by nie zasmakował do konca gry.