Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-07-21 21:47:33
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-14 18:40:50 
Forumowy bot administracyjny

Pochwały: 9
A mogę napisać kilka przemyśleń na temat tworzenia serwerów?

Utrzymanie strony- 1300 zł, internet- 100zł, dać komuś bana- bezcenne
Ludzie teŻ się cieszą, kogoś zabiją, kogoś powieszą
Lama, lamer - osobnik, który nie wie, Że nie wie, tym samym mniema, Że coś wie, mimo, Że nie wie

Cat^ napisał(a):
spoko dla mnie nadal masz 16 lat, bo tak mi sie utrwaliło

Cat^ napisał(a):
ze wszystkich co grali na ZłotymWarkoczu z pacanem to najlepiej wypadł jatokor

Pacan napisał(a):
bo pamietam chyba najlepiej grales na zlotym, zwierzaki koty i scary sie chowaja

Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-14 18:55:48 

to napisz to tutaj
każdy chciałby to wiedzieć :)

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-14 19:18:54 

śmiało jaktor :)

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-14 19:52:52 

Jeśli szykujesz serwer to zadaj sobie pytanie, co możesz od siebie dać. Zweryfikuj czy masz odpowiednie umiejętności, żeby wykonać pewne zadania, albo czy masz charyzmę, żeby zdobyć do tego ludzi. Po pierwsze zweryfikuj zabezpieczenia serwera. Nie pisz, że masz super zabezpieczenia bo najpewniej wtedy ich nie masz. Zastanów się, czy jesteś w stanie zabezpieczyć serwer, ale nie czy jesteś w stanie wprowadzić jakieś rzeczy upublicznione przez kogoś. Pamiętaj, że jeśli ktoś udostępnia Ci coś to dlatego, że ma coś lepszego(nie zawsze, ale musisz przyjąć, że tak jest). Więc nawet jeśli wprowadzisz wszelakie upublicznione rzeczy to pomyśl czy jesteś sam w stanie znaleźć jakiś błąd i go naprawić, przy czym pamiętaj, że jeśli Twój serwer stanie się popularny, albo nawet zacznie się takim stawać to ktoś będzie próbował go zniszczyć. No i pamiętaj, że Polacy to ludzie zazdrośni(?), oni pierwsi będą próbować, bo "coś".

Co jak zabezpieczysz? Przygotuj coś czym się pochwalisz i coś co zachęci(tak zabezpieczenia będą zachęcały, ale o nich pisze każdy, nawet jak ich nie ma). Zrób stronę serwera, ale nie używaj gotowca, bo jego używa każdy i pewnie ma masę(albo i jedne, bo to wystarczy) błędów. Nie uruchamiaj bety, a przynajmniej nie publicznie, jeśli faktycznie nie ma co testować. Betę uruchom w momencie, kiedy już wszystko jest gotowe, ale nie wiesz czy zapięte na ostatni guzik, jak ma być masa questów to niech będą już gotowe na betę, żeby ktoś kto będzie testował mógł sprawdzić, a nie wszedł zobaczyć to co już widział. Testować trzeba konkretne rzeczy, jak nie ma co testować to nie ma po co robić bety.

Rozsądnie administruj serwerem, sama konfiguracja systemu i wszystkich serwerów to naprawdę dużo pracy, zarówno na początku jak i później w trakcie. Musisz wszystkiego pilnować, wszystko logować i analizować. Bądź świadom, że bez umiejętności pisania programów nie jesteś w stanie nic zrobić. Wydaje się, że "wszystko" masz już gotowe, ale naprawdę czasami potrzebna jest jakaś głupota i trzeba ją zrobić, na wczoraj...

Reasumując, przygotuj zabezpieczenia; ustaw mapy, questy, dropy, eventy, absolutnie WSZYSTKO.

Piszę z własnych doświadczeń :), przeskoczyłem pkt 1- zabezpieczenia, tworząc serwer Pandora(no dobra ze stroną też było średnio :P) i wszystko się posypało, straciłem pieniądze(bo ludzie wpłacali jeszcze przed powstaniem serwera, ale przecież musiałem im później oddać pieniądze jak wszystko padło), straciłem masę czasu zarywając noce, straciłem nerwy. Wraz ze mną nerwy i czas tracili gracze, którzy jak sądzę mieliby teraz opory, żeby ponownie mi zaufać. Rozważ moje słowa i spróbuj się zastosować. No i nie obiecuj szklanych domów, nie obiecuj nic jeśli nie masz 101% że to zrobisz. Jak nie obiecasz, ale dasz szklaną chałupkę(nawet z lekko matowym szkłem) to wywołasz wielką radość.

Pozdro ;)

Utrzymanie strony- 1300 zł, internet- 100zł, dać komuś bana- bezcenne
Ludzie teŻ się cieszą, kogoś zabiją, kogoś powieszą
Lama, lamer - osobnik, który nie wie, Że nie wie, tym samym mniema, Że coś wie, mimo, Że nie wie

Cat^ napisał(a):
spoko dla mnie nadal masz 16 lat, bo tak mi sie utrwaliło

Cat^ napisał(a):
ze wszystkich co grali na ZłotymWarkoczu z pacanem to najlepiej wypadł jatokor

Pacan napisał(a):
bo pamietam chyba najlepiej grales na zlotym, zwierzaki koty i scary sie chowaja

Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-14 20:09:43 

Pochwały: 74
No, to jest demotywator :D

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-14 20:14:49 

Nie ma czegoś takiego jak super zabezpieczenia każde z zabezpieczeń to kewstia czasu ;), wiem co mowie gdyż współtworzyłem boty/bypassy do gier miedzy innymi do samego ko ;p, ale pomińmy ten temat gdyż to nie forum do tego.

Oczywiście, że bez wiedzy nawet nie zabierałbym się do tworzenia serwera dobrze wiem, że chęci i zapał to nie wszystko ;P, wiem jaki projekt chcę zrealizować i ile czasu to pochłonie, nie wylatuje z "motyką na słońce" tego możesz być pewny :)
By skrócić czas tworzenia serwera poszukuje ludzi chętnych i kompetentnych(miedzy innymi dlatego jest tu ten temat), gdyż tworzenie tego wszystkiego samemu zajmie bardzo dużo czasu. Projekt idzie do przodu małymi kroczkami co mnie cieszy.
Administracja serwera to dla mnie nic nowego ;), chodź zawsze przyda sie ktoś jeszcze jak wiadomo mam też życie i nie spędzam przed komputerem 24/7.

Rozumiem twoje zmartwienia poparte własnymi doświadczeniami, jednak jak już pisałem "nic na wyrost" do wszystkiego dojdziemy :)
Prawdą jest też ze projekt nie zostanie opublikowany przed ukończeniem. :)
Nie pozwolę żeby był to kolejny "private server fail" to mogę zapewnić.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-15 14:48:47 

Pochwały: 3
Dziwnie wygląda w/w projekt i jakoś mnie nie przekonuję bo jeśli będzie hardcor exp to dlaczego ludzie mają wybrać twój serwer a nie usko i grać z 1k osobami a nie z 100... Bo nie oszukujmy się na start nie spodziewał bym się mega wiary bo to jest Polski server. Pytanie kolejne myślisz że paczki potów przekonają kogoś że byś mógł utrzymać server? Nie sądzę. Wprowadzisz do pus sc za $ to już na start odpada ci 50% ludzi i tak źle i tak nie dobrze, wiec radze przemyśleć sprawę PUS i donat 5 razy zanim zaczniesz.

Czy masz mniej więcej zaplanowany start servera nie interesuję mnie konkretna data bo wiadomo że często na gęsto są obsówy itp itd. ale czy sam założyłeś sobie do kiedy chciał byś się wyrobić?

Myślałeś już nad balansem postaci? Jak będzie wyglądała sprawa sina bo jak wspomniałeś ( myko ) wiec mam mniemać że shift+ minor i sin jedzie przez cały cz?

Co do qestów to śmiem twierdzić że to strzał w kolano. KO to nie wow gdzie biegasz i przez 80% gry wykonujesz qesty że by expić w ko położony jest nacisk na pvp i bieganie jak debil że by wbić 10% lv mija się z celem... Więc zanim rozpoczniesz poszukiwania ludzi do tworzenia servera to na twoim miejscu rozeznał bym się jaki server ma szanse przetrwać. I tak jak Jato pisał 1- zabezpiecz server > all

Tak czy siak życzę powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-15 23:33:51 

Pochwały: 6
Hardcore exp w sensie, że nie tak jak usko exp...;) x5,x10. Dlaczego nie usko? Bo na privie sie fajniej gra>?. Jak sie dobrze da reklame serwa to nie ma znaczenia ze to polski serwer. Co do questow...To dlaczego nie? Na wiekszosci serwerow nie ma czegos takiego, a jak ma byc hard exp to questy sa przydatne, za questa exp+kasa+ jakis item. Badz np. wymiana 50 "kamieni" na glave, md etc. A wracajac do expa jak sie zrobic hard to pierw bedzie powiedzmy 200ppl, polowa powie ze bardzo hard, zostanie 100 osob grajacych. Powoli ta liczba bedzie spadac, a nowi gracze nie beda przybywac poniewaz po co zaczynac tutaj grac skoro gracze maja juz po maksymalnym lvlu, a ten bije sie 30 dni.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-16 08:40:56 

Pochwały: 11
nie wiem czy pamietacie jak genialnie zagrało old school wypuscili gre w 100% ukonczaną napisali tylko na kilku stronach po 2 tyg zamkneli i powiedzieli ze bedzie nowa data open ludzie zobaczyli ze warto inwestować w tą gre i stoi do dzis i caly czas po 400 osob gra

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-16 15:14:02 

Pochwały: 19
Nom to jest racja. Ja tam lubie serwery myko. Takie są według mnie najlepsze, bo chociaż się męczysz, ciężko o itemki jakieś. Fajnie by było jeszcze jak by były eventy FT i BDW :D Ale tak czy siak, jak wyjdzie to będe tam grał :D

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-23 13:26:20 

Pochwały: 1
ile razy to czytalem < mamy kogos od zabezpieczen, tworzylem boty , jestem elo informatyk> a na koncu server wychodzi z gameguardem z tureckiego forum albo liveDC :S a 30min po odpaleniu servera lezal na czole :|

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-23 15:02:44 

Czasami jednak się zdarza że ktoś naprawde wie co robi więc troche wiary w ludzi. Najwyżej będziesz mógł powiedzieć "a nie mówiłem?".

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-23 20:45:37 

ok a teraz daj buziaka :-* :freak: :freak:

Tytuł:
PostNapisane: 2011-04-09 14:08:11 

Pochwały: 6
Robicie jeszcze to czy już wam się znudziło?

Tytuł:
PostNapisane: 2011-04-26 14:10:49 

Pochwały: 4
chyba im sie znudziło...
zreszta nie dziwie sie im.... bo pewnie i tak by to był nie wypał...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona