Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-06-18 21:14:53
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 08:00:16 

Pochwały: 13
Jak to Ela napisal, sie ksieza i ksieza, sa ksieza dla kasy ( i pewnie zaraz napiszecie ze to jest znaczna wiekszosc i gowno prawda) i xieza z powolania. Wg mnie i wiara jest czyms czego nei jest w stanie zrozumiec. To co Krochamal pokazal np mi ubliza, nazywanie kogos dla kogo niektorzy posiwcaja zycie nazwaniem go zombie. Napewno nie jednokrotnie uzyles zwrotu "O Jezu" lub czegos podobnego
Kazdy wierzy w cos innego, glupota jest mowic ze sie nie wierzy w nic, bo nawet taki Bercik wierzy w siebie.
Ja jestem dumny,ze moge wierzyc w Cos/Kogos nazywajcie jak chcecie. Religia jest rzecza wzgledna. Ja np mozna powiedziec jestem hybryda, wierze w Cs co jest nad nami, wierze w to,ze kazdy z nas jest w pewnej petli i musi osiegnac jakis cel,ktory jest mu zapisany, ale czy zrobi to w zyciu 1st czy 5. Ja poprostuy jako chrzescijanin nie wykluczam innych religii i teorii na zycie lub zbawienie.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 09:58:21 

Pochwały: 16
Cat^ napisał(a):
hmm nie pamietam kiedy byłem w kościele, ksiedza na starym mieskaniu przyjąłem 5 lat temu, jestem wierzący nie praktykujący, więc ja przyjąłem to z humorem, pewnie moherowy beret by to przeklinał i kropił święconą wodą ;p

Hah to tak jak ja x] Ja ostatnio w kosciele bylem na bierzmowaniu :p
Najgorsi sa ludzie ktorzy chodza do kosciola na "pokaz" ;p

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 10:18:27 

Pochwały: 60
Najbardziej drażnią mnie ludzie typu moja ciotka, że dzwonią do radia maryja i sie modlą przez telefon do radia....to jest wogole przesada dla mnie ;s

Powiem wam, że napewno jestem wierzący choć sie interesuje paroma religiami względem informacji, ale dużo rzeczy typu że były dinozaury, że swiat powstał przez wybuch super novej itp. niby badania naukowców ale czemu nie przyjąć że to taka sama teoria jak biblia?

albo że Bóg istniał zawsze...to jest tak nie pojęte ze zawsze mnie boli łeb jak o tym myśle....

napewno jak człowieka coś trapi to nieraz na serio modlitwa pomaga, np mi jak się modlę do swojej mamy(ehh kotu zasmuca)

Nawet jak ktoś jest nie wierzący to jest wierzący bo wierzy że nie wierzy i kółko sie zamyka xD

Wiara to powinna być kwestia wolna a nie jak jechowi, scjentologia czy islam/buddyzm gdzie te religie są strasznie rygorystyczne itp....

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 10:27:00 

Pochwały: 4
Cytuj:
Jesli nie, "to kaczka to max co moze z ciebie byc" :P (kto wie z czego to cytat, to i tak nic nie wygral :P )

"chłopaki nie płaczą" ;)

Co do religii - moim zdaniem religie powstały z dwóch powodów:
1. Å»eby wytłumaczyć sobie różne zjawiska, których człowiek nie rozumiał. Na przykład moim zdaniem, nie ma czegoś takiego jak życie po życiu, a różne teorie powstały, no bo jak niby opisalibyście nicość, pustkę? To jest nie do ogarnięcia, a prości ludzie próbują na swój sposób wszystko ogarnąć. Kiedyś ludzie wierzyli że Zeus zsyła pioruny, teraz wiemy, że to wyładowania elektryczne. Kiedyś wierzyli, że Bóg stworzył wszystkie istoty w jednej chwili, dziś mamy ewolucję.
2. Bo to jest dobra rzecz. Kościół może i jest trochę zakłamaną instytucją, nie można zapomnieć o średniowieczu, ale ogólnie religia, dzięki której ludzie potrafią uwierzyć poniekąd w siebie i być dobrymi ludźmi nie jest przecież zła.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 11:38:01 

Uważam, że warto wierzyć w "coś", wybór oczywiście z nas ma każdy w co wierzy. Jedni wierzą w boga, inni w rzeczy bardziej przyziemne, np. wierzę, że kiedyś wygram w totka (ha! optymista). W każdym bądź razie wiara pomaga chociażby przetrwać cieżkie chwile. Wg mnie religie są dobrą rzeczą, albo byłyby, gdyby nie ludzie, którzy potrafią je wykorzystywać do własnych całkowicie przyziemnych celów.

Poczytajcie to:

Historia kosciola z drugiej strony (dla tych co wierzą, że kościół jest cacy :D)

II wiek
- Rzymski filozof Celsus poswiadcza falszowanie pism chrzescijanskich, mowiac o rewizjonistach: "przerabiali Pisma Swiete z ich pierwotnej postaci i usuneli wszystko, co pozwalalo im na odparcie skierowanych przeciwko nim zarzutów."
- Uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione.

III wiek. Az do III wieku wyznawcy chrystianizmu nie slyszeli o wieczystym dziewictwie Maryji. Ewangelia Mateusza informuje , iz Jozef "nie zblizal sie do Maryji, az porodzila syna"."Zblizenie sie" oznacza w Biblii malzenskie wspolzycie.
(Fakt współżycia Jozefa z Maryja po narodzinach Jezusa będzie oczywisty dla każdego, komu kościelne dogmaty nie zakazują logicznego wnioskowania.)

312 r. Bitwa pod mostem mulwijskim - Chrześcijaństwo staje sie jedna z religii państwowych Rzymu. Powstanie Instytucji Kościoła Katolickiego. Początek prześladowania i mordowania przedstawicieli innych wyznań.

319 r. Cesarz Konstantyn ustanowili prawo zwalniające kler od płacenia podatków i służby w armii.

321 r. Cesarz Konstantyn nakazuje święcić niedziele zamiast dotychczasowej soboty.

325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "świętego" i "dwójce świętą" awansując Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastąpić dotychczas czczonego Mitre.
-Narodziny Boga Mitry przypadające na dzień 25 grudnia, staja sie data przyjścia na świat Jezusa.
-Wniebowzięcie Mitry w okresie równonocy wiosennej staje sie chrześcijańskim świętem Wielkanocy.
-W Rzymie na Wzgórzach Watykanckich, chrześcijanie przejmują święta grotę Mitry, czyniąc z niej siedzibę Kościoła katolickiego
-Występowanie wyraźnych podobieństw do mitryzmu, ojcowie chrześcijaństwa tłumaczą działalnością diabla.

330 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia zmarłych ("świętych") i ich relikwii

355 r. Biskupi zostają uwolnieni spod nadzoru sądów świeckich.

360 r. Wprowadzenie zwyczaju czczenia aniołów

381r. Do obowiązującej dotychczas konstantynskiej "Dwojcy Åšwiętej" cesarz Teodozjusz dołączył trzecia osobę tzw."Ducha Åšwiętego". Działo sie to na soborze w Konstantynopolu

391 r. W Aleksandrii Chrześcijanie spalili największą na Ziemi bibliotekę, w której przechowywano około 700 000 starożytnych zwojów. Zamknięto starożytne akademie, skończyło sie nauczanie kogokolwiek poza murami kościołów.

431r. Wyrażenie "Xristo Tokos" - Matka Chrystusa - zostało zastąpione na "Teo Tokos" - Boga Rodzica.

539 r. Ustanowiono władzę papieży oraz ofiarę mszy świętej.

- Na soborze w Macon biskupi glosowali nad problemem, czy kobiety maja dusze.

593 r. Papież Grzegorz I wprowadził wiarę w czyściec, dla uzdrowienia finansów kurii rzymskiej poprzez sprzedaż odpustów od kar czyscowych.

600 r. Wprowadzono łacinę do liturgii.

715 r. Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz świętych.

726 r. W Rzymie zaczęto czcić obrazy.

- Kościół rzymski z Dziesięciu Boskich PRZYKAZAŃ usunął drugie, które brzmi:
"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadanej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które sa w wodach pod ziemia. Nie będziesz sie im kłaniał ani służył"
- Otwarło to drogę do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyżami, posagami itp. PRZYKAZAŃ jednak musiało pozostać dziesięć. Podzielił wiec kościół ostatnie przykazanie, mówiące o niepozadaniu ani zony, ani osła, ani wolu, na dwie części i odtąd katolicy maja tez Dziesięć PRZYKAZAŃ, tak jak i Å»ydzi.

783 r. Nastał zwyczaj całowania nóg papieża.

813 r. Ustanowiono Åšwięto Wniebowzięcia Maryji

993 r. Papież Leon III zaczął kanonizować zmarłych.

X wiek - Cala Europa znalazla sie pod panowaniem Kosciola.Zalamuje sie aktywnosc na polu medycyny, techniki, nauki, edukacji, sztuki i handlu. Rozpoczyna sie mroczny okres w historii Europy.

1000 r. Ustanowiono Uroczystosc Wszystkich Swietych i Dzien Zadusznych.

1015 r. Wprowadzono celibat dla duchownych aby rozwiazac problem przejmowania spadkow przez ich rodziny .(Przedtem duchowni mieli zony i dzieci).

1077 r. Papiez Grzegorz VII ustanowil "klatwe"

1095 r. Papiez Urban II wezwal rycerzy Europy do zjednoczenia i marszu na Jerozolime. Zainicjowal w ten sposob pierwsza wyprawe krzyzowa.
Papiez oglosil, iz "Wyklety bedzie ten, kto powstrzyma swoj miecz przed rozlewem krwi".

1099 r. Masakra Muzulmanow i Zydow w Jerozolimie. Kronikarz Rajmund pisal:
"Na ulicach lezaly sterty Glow, rak i stop. Jedni zgineli od strzalow lub zrzucono ich z wiez; inni torturowani przez kilka dni zostali w koncu zywcem spaleni. To byl prawdziwy, zdumiewajacy wyrok Boga nakazujacy, aby miejsce to wypelnione bylo krwia niewiernych."

XII wiek - Uczony i filozof, swiety Tomasz z Akwinu glosil, ze zwierzeta nie maja zycia po smierci ani wrodzonych praw, oraz ze "przez nieodwolalny nakaz Stworcy ich zycie i smierc naleza do nas".

1116 r. Sobor Lateranski ustanowil spowiedz "na ucho". Taka forma spowiedzi pozwalala na sprawowanie wiekszej kontroli nad ludzmi, oraz na "wywiad srodowiskowy".

1140 r. Ulozono i przyjeto 7 sakramentow swietych.

1204 r. Zaczela dzialac Swieta Inkwizycja. Sludzy kosciola zameczyli i spalili zywcem miliony ludzi. Spalanie ludzi, praktykowane w XX wieku przez nazistow, po raz pierwszy zastosowane bylo na skale masowa przez chrzescijanska inkwizycje.
Majatki "heretykow" przejmowane byly przez kosciol i inkwizytorow. Jak na ironie inkwizytorzy wybierani byli najczesciej sposrod dominikanow i franciszkanow, ktorzy slubowali zycie w ubostwie...
-Nawet w XXI w Watykan nie dopuszcza nikogo do archiwow dotyczacych inkwizycji.

"Encyklopedia katolicka" twierdzi,iz inkwizycja "duzo zdzialala dla rozwoju cywilizacji".

1208 r. Papiez Innocenty III zaoferowal kazdemu, kto chwyci za bron, oprocz boskiego zbawienia, rowniez ziemie i majatek heretyków. Rozpoczela sie Krucjata Albigenska, ktorej celem bylo wymordowanie Katarow. Szacuje sie, ze Krucjata Albigenska pochlonela milion istnien ludzkich, i dotknela wieksza czesc populacji poludniowej Francji. Przeor, dowodzacy wojskami krucjaty, gdy mu sie skarzono, ze trudno jest odroznic wiernych od heretyków, odpowiedzial: "Zabijac wszystkich. Bog ich odrozni".

- Papiez Innocenty III twierdzi: "Kazdy kto probuje stworzyc wlasny wizerunek Boga niezgodny z dogmatem Kosciola musi byc bez litosci spalony".

1229 r. Papiez Grzegorz IX zakazal czytania Biblii pod sankcja kar inkwizycyjnych.

1231 r. Nakaz papieski zalecal palenie heretyków na stosie. Pod wzgledem technicznym pozwalalo to uniknac rozpryskiwania sie krwi.

1252 r. Tortury zostaja prawnie dozwolone przez Kosciol (zostaly ustanowione przez
papieza Innocentego IV)
- Tortury obejmowaly : lamanie na kole, wieszanie za rece z ciezarami u nog, sciskanie czulych czesci ciala, sadzanie na goracych weglach lub zelazie, wylamywanie stawow, gotowanie zywcem itp. Byla to "ludzka" - jak zapewnia kosciol - metoda badan.
-Na narzedziach tortur umieszczano motto: "Chwala niech bedzie panu"...

1263 r. Zatwierdzono przyjmowanie komunii pod jedna postacia.

1264 r. Ustanowiono uroczystosc Bozego Ciala.

1275 r. Pojawily sie dyskusje na temat placenia daniny. W odpowiedzi papiez ekskomunikowal cale miasto, Florencje.

XIV wiek Wybucha epidemia czarnej smierci, Kosciol wyjasnial, ze wine za ten stan rzeczy ponosza Zydzi, zachecajac przy tym do napasci na nich.

1311 r. Papiez Klemens V jako pierwszy ukoronowal sie potrojna korona wladcy.

1326 r. Niezgodnosc przesadnie bogatej organizacji Kosciola z gloszonymi
przez nia ideami Jezusa Chrystusa ,doprowadzila do ogloszenia bulli papieskiej "inter nonnullos", w ktorej uwazano za herezje twierdzenia, jakoby Jezus i Jego apostolowie nie posiadali zadnej wlasnosci w postaci dobr materialnych.

1378-1417 r. Dochodzi do tzw. "Wielkiej Schizmy". Wladza jest podzielona miedzy dwoch papiezy - jednego urzedujacego w Rzymie,
drugiego w Avignon. Spory nie dotyczyly religii, ale polityki i wladzy

1450-1750 r. Okres polowania na czarownice. Straszliwymi torturami zameczono setki tysiecy kobiet posadzanych o czary.
- Dzieci mozna bylo rowniez oskarzac o czary: dziewczynki po ukonczeniu 9,5 lat, chlopców po ukonczeniu 10 lat. Mlodsze dzieci torturowano w celu uzyskania zeznan obciazajacych rodzicow. W procesach o czary brane byly pod uwage "zeznania" dwulatków
-Tortury obejmowaly : lamanie kolem, wieszanie za rece, biczowanie, przypiekanie, gotowanie w oleju, wbijanie kolcow w oczy,
wyrywanie obcegami piersi i narzadow plciowych.

1484 r. Papiez Innocenty VIII oficjalnie nakazal palenie na stosach kotow domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten byl praktykowany przez trwajacy setki lat okres polowan na czarownice.
- Wiara, ze zwierzeta sa posrednikami diabla, doprowadzila do zalamania sie naturalnej kontroli liczebnosci populacji gryzoni. Celem ataku gorliwych chrzescijan najczesciej byly koty, wilki, weze, lisy, i biale koguty. Poniewaz wiele z tych zwierzat polowalo na roznoszace choroby gryzonie, ich eliminacja wzmogla wybuchy epidemii.

1492 r. Kolumb odkryl Ameryke . Inkwizycja szybko postepuje sladami odkrywcow.

1493 r. Bulla papieska uprawomocnila deklaracje wojny przeciwko wszystkim narodom w Ameryce Poludniowej, ktore odmowily przyjecia chrzescijanstwa.

- Rozpoczela sie kolejna bestialska rzez w imie Boga.Wbijano ciezarne kobiety na pale, cwiartowano zywcem indianskie niemowleta, przywiazywano ofiary do luf armatnich i puszczano je z dymem, rozrywano ludzi przy pomocy koni, mordowano, gwalcono, ucinano rece, nosy, wargi, piersi.

-Jezuita Jose de Anchieta, twierdzil:"Miecz i zelazny pret to najlepsi kaznodzieje". Ten oto barbarzynca, zostal beatyfikowal w 1980 r. przez papieza, ktory nazywal go "apostolem Brazylii, wzorem dla calej generacji misjonarzy". Bandyta, ktory w bestialski sposob unicestwil tysiace ludzkich istnien, uznany zostal za swietego...

- Gdy katoliccy "misjonarze" zawitali do Meksyku, zylo tam okolo 11 milionów Indian, a po stu latach juz tylko 1,5 miliona. Slowo Boze zawiezione w tamte rejony "pieknie zaowocowalo".

- Podczas pobytu na tamtych ziemiach, papiez nazwal ta zbrodnie przeciwko ludzkosci "dzielem ewangelizacji i pokoju".

1563 r. Ustalono, ze tradycja Kosciola jest wazniejszym zrodlem objawienia od Slowa Bozego.

1572. We Francji 24 sierpnia zamordowano 10 000 protestantów. Papiez Grzegorz XIII napisal potem do krola Francji Karola IX: "Cieszymy sie razem z toba, ze z Boska pomoca uwolniles swiat od tych podlych heretykow"

1543 r. Kopernik publikuje teorie heliocentryczna.Jego dzielo trafia na koscielny indeks ksiag zakazanych i pozostaje tam az do 19 wieku. (Czyli az do 19 wieku kosciol uznaje, iz ziemia tkwi nieruchomo w centrum Wszechswiata).

1584 r. Giordano Bruno twierdzi iz gwiazdy sa innymi Sloncami, wokol ktorych moga krazyc inne planety, a na nich zyc inne istoty. Za swoje poglady zostaje spalony zywcem na stosie. Egzekucje opozniono o dwa lata z rozkazu papieza Klemensa VIII. Papiezowi zalezalo, by stos na Campo dei Fiori stal sie jedna z atrakcji dla pielgrzymow.

1633 r. Galileusz probuje rozpowszechniac teorie heliocentryczna. Zostaje zatrzymany przez Inkwizycje i pod grozba tortur zmuszony do odwolania swych pogladow.Inkwizycja skazuje go na dozywotni areszt domowy.

- Poglady swietego Augustyna odzwierciedlaly "naukowe" podejscie Kosciola do swiata: "Jest to niemozliwe, aby po przeciwnej stronie Ziemi znajdowali sie ludzie,
gdyz w Pismie Swietym nie ma wzmianki o takim rodzie wsrod potomkow Adama."

1854 r. Wprowadzono dogmat o Niepokalanym Poczeciu Najswietszej Maryji Panny.

1855 r. Sprzeciw Kosciola wobec Konstytucji Stanow Zjednoczonych. Kosciol glosil iz "wolnosc to bluznierstwo, wolnosc to odwodzenie innych od prawdziwego Boga. Wolnosc to mowienie klamstw w imie Boga".

1870 r. Wprowadzono dogmat o nieomylnosci papieza.

-Poczatek XX wieku - Papiez Leon XIII nadal udowadnia, ze najwyzsza kara daje sie uzasadnic nastepujaco: "Kara smierci jest niezbednym i skutecznym srodkiem dla osiagniecia celu Kosciola, gdy buntownicy wystapia przeciw niemu i narusza jednosc duchowa".

1917 r. Tortury byly prawnie dozwolone przez Kosciol od roku 1252, w ktorym zostaly ustanowione przez papieza Innocentego IV, az do roku 1917,
w ktorym to zaczal obowiazywac nowy Codex Juris Canonici.

1931 r. Papiez Pius XI wydaje encyklike "Non abbiamo bisogno", w ktorej jest mowa o wdziecznosci kosciola dla faszyzmu za zlikwidowanie wroga - socjalizmu.

1933 r. Hitler oswiadczyl, ze w chrzescijanstwie widzi "niezachwiany fundament moralnosci; dlatego "obowiazkiem naszym jest utrzymanie i rozwijanie
przyjaznych stosunkow ze Stolica Apostolska".W czasie II Wojny Swiatowej papiez Pius XII przyjmowal na codziennych audiencjach niemieckich zbrodniarzy wojennych, udzielajac im blogoslawienstwa.

1950 r. W petycji do Watykanu, katolicy prosza o dogmatyzacje fizycznego wniebowziecia Maryji. W odpowiedzi Watykan uchwala dogmat o wniebowzieciu Najswietszej Maryji Panny (w Ewangeliach nie ma slowa o tym).

1965 r. Dopiero w 1965 roku kosciol uniewaznil potepienie Galileusza.

1968 r. Papiez Pawel VI oglasza encyklike "Humanae vitae", z ktorej skutkami rodziny katolickie borykaja sie do dzisiaj. Jedynymi srodkami regulacji urodzin
dopuszczonymi przez kosciol pozostaje wstrzemiezliwosc plciowa i metoda kalendarzyka, a kazdy stosunek plciowy ma miec na celu poczecie zycia. Encyklika papieska nie przeszkadza jednak Watykanowi na posiadanie udzialow i czerpanie zyskow z produktow firmy "Instituto Farmacologico Serono", ktora wypuszcza na rynek niezwykle dochodowy srodek antykoncepcyjny o nazwie "luteolas".

1971 r. FBI wpada na trop sfalszowanych przez nowojorskich gangsterow papierow wartosciowych na sume 14 milionow dolarow.
Odbiorca okazuje sie Bank Watykanski. FBI ustala ze byl to zabieg probny przed docelowa operacja na kwote 1 miliarda dolarow.

1977 r. Papiez Pawel VI wyjasnia, ze kobieta ma zakazany wstep do kaplanstwa, poniewaz "nasz Pan byl mezczyzna".

1978 r. Papiezem zostaje Albino Luciani , czlowiek niezwykle skromny,postepowy i uwielbiany przez masy , ktorego pontyfikat trwal tylko 33 dni.
Zgadzal sie na stosowanie srodkow antykoncepcyjnych, dopuszczal kaplanstwo kobiet, sprzeciwial sie celibatowi.
Postanawia zniszczyc mafijne struktury watykanskich finansow, a nastepnie oczyscic Watykan i Kosciol z oszustow i
aferzystow. Sporzadza liste 121 purpuratow watykanskich do natychmiastowego zdymisjonowania. Tuz przed rozpoczeciem zaplanowanych czystek umiera 28 wrzesnia po "zjedzeniu niestrawnego posilku" (zostaje otruty). Nie przeprowadzono sekcji zwlok. Jego testament ginie w tajemniczych okolicznosciach.

Dobra. Wiem, troche zaspamowałem, poczytajcie i usuńcie, żeby nie było :P

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 11:56:26 

Skoro jestes taki anty to co powiesz o Janie Pawle II czy jak tam wolisz Karolu Wojtyle, ktory wierzyl i np przez takich ludzi jak On moznawierzyc,ze jednak Bog istnieje, a nikt tu nie mowi ze kosciol chrzescianski jest jakis super, my rozmawiamy o wierze a nie instytucji kosciola, ja np twierdze,ze wierze,ale chodzenie do koscila na msze na ktorej jest ciegle to samo mnie nie bawi,lamie przez to przykazanie koscielne,ale ja wierze w Boga nie kosciol.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 12:03:18 

Pochwały: 74
Fajna teoria spiskowa. Jakis "historyk" z Kodu Leonarda da Vinci to przepisał ? Bo polowe tych "faktow" to moza obalic czytajac podrecznik do historii z gimnazjum...

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 12:05:04 

Gzaor napisał(a):
Skoro jestes taki anty...

...czytaj ze zrozumieniem.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 12:17:50 

Pochwały: 60
Gzaor
Cytuj:
Uważam, że warto wierzyć w "coś", wybór oczywiście z nas ma każdy w co wierzy. Jedni wierzą w boga, inni w rzeczy bardziej przyziemne, np. wierzę, że kiedyś wygram w totka (ha! optymista). W każdym bądź razie wiara pomaga chociażby przetrwać cieżkie chwile. Wg mnie religie są dobrą rzeczą, albo byłyby, gdyby nie ludzie, którzy potrafią je wykorzystywać do własnych całkowicie przyziemnych celów.

Cytuj:
podrecznik do historii z gimnazjum...

o kant tyłka można rozbić i z tego co czytam to połowe znam, wkońcu zdawałem rozszerzoną histe ;p fakt Wojtyła wierzył w to i ogólnie sprowadzał religie dla młodzieży, a nie jak inni poprzedni tylko dla dorosłych

z tą historią to każdy uczony inaczej mówi i myśli, tak jak z prawem jazdy każdy instruktor inaczej naucza xD

Ostatnio edytowano 2009-02-24 13:21:54 przez Cat^, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 13:18:22 

Pochwały: 5
"Religia pozwala myśleć ludzią którzy nie maja odpowiedzi, ze je maja"

A co do tych księży z powołania to oni są dziwniejsi niż ci dla kasy bo wierzą w bajki

Zwierz@K napisał(a):
Fajna teoria spiskowa. Jakis "historyk" z Kodu Leonarda da Vinci to przepisał ? Bo polowe tych "faktow" to moza obalic czytajac podrecznik do historii z gimnazjum...

No to weź ten podręcznik i obal bo jak narazie twoja wypowiedz nic nie zmieniła a fakty które podał Astral wydają się być bardzo prawdopodobne

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 13:48:28 

Pochwały: 3
Krochmal napisał(a):
Kosmiczny bo jest gdzieś w niebie czy tam w raju który to nie znajduje się na ziemi no nie :P ? A zombie bo zmartwychwstał

Zombie to nie jest istota zmartwychwstała (dla ułatwienia " z martwych wstała" - osoba wskrzeszona przez Boga) tylko " żywy trup" martwa osoba, która sobie z grobu wylazła żeby coś tam sobie pokonsumować (to tak od czasu Romero, a wcześniej zombie kojarzony był wyłącznie z kultem voodoo - "Wędrowałem z zombie" Jacques'a Tourneur'a powołuje się tu na filmy bo na umiejętność czytania z zrozumieniem znacznej części użytkowników tego forum nie wierzę.)

r0man napisał(a):
bo powiedzcie mi jak to jest.
sa udokumentowane ślady po dinozaurach, ludziach pierwotnych, pierwotniakach itp itd z przed xxx tysięcy-milionów lat temu,
a według bibli człowiek został stworzony x tysięcy lat temu, a przednim nie było niczego.
odrazu go (ich...) stworzył bóg, rozwiniętych, myślących i dotego w raju.

jak dla mnie całe to chrześcijaństwo to bujda, jedna wielka sekta, coś na miare aktualnych sekt, ino troche większa, bo jedna z pierwszych, tylko dlatego że powstała dawno, jako jedna z pierwszych, i ma największąsiłe przebicia, bo przez nią ludzi mordowano, palono <inwizycje itp>, negowano dla niej badania naukowe (ziema jest płaska i wszystkie planety kręcą się wkoło ziemi kk?)

takie moje zdanie na ten temat.

Bo to jest tak: świat został stworzony 10 minut temu, a wraz z nim stworzone zostały wszystkie ślady po dinozaurach, ludziach pierwotnych, etc, i wszystkie wspomnienia wszystkich ludzi. Tak to przynajmniej wyjaśniał jakiś angielski filozof ( z powodu wieku i stanu upojenia związanego z ostatkami nie pamiętam jaki, poszukaj sobie u Borgesa, chyba w "Dociekaniach")

A chrześcijaństwo jak i inne systemy religijno-społeczna to rzeczywiście bujda; taka „maja” - iluzja, namacalna i mentalna rzeczywistość codziennie absorbującą świadomość żywych istot, zakrywającą przed nimi prawdę na temat tożsamości i ich związku z niewidzialną, wieczną i niezmienną rzeczywistością (kocham wikipedię, dzięki niej można wstawić tyle fajnych definicji;) )

[ Dodano: 2009-02-24, 14:13 ]
Astral napisał(a):
Historia kosciola z drugiej strony (dla tych co wierzą, że kościół jest cacy :D)

- Uczeni wykazali, ze wszystkie cztery uznane przez Kosciol Ewangelie zostaly przerobione i poprawione.

To rzeczywiście niepodważalny dowód.
Ja ma taki sam. (UWAGA CYTUJĘ) „ Uczeni wykazali, że wszystkie cztery uznane przez kościół Ewangelie są prawdziwe”.

A jak wklejasz coś o Celsusie to przeczytaj wcześniej co o nim pisze np. Wikipedia: Jest znany przede wszystkim jako autor zaginionegoeśzieła Prawdziwe słowo napisanego około roku 178, będącego pierwszym znanym pisemnym wystąpieniem antychrześcijańskim. Pośród licznych zarzutów stawianych chrześcijanom, Kelsos twierdzi m. in., że Jezus był magikiem i oszustem oraz, że pochodził z nieprawego związku Maryi i rzymskiego legionisty Pantery. Chrześcijanie kilkakrotnie fałszować mieli i modyfikować treść Ewangelii, które jednakże i tak pełne są w jego opinii sprzeczności. Polemikę z nim podjął Orygenes w książce Przeciw Celsusowi, dzięki obszernym cytatom w jego traktacie najważniejsze tezy Kelsosa są dziś nadal znane.

Teraz czekam aż ktoś udowodni na przykładzie zaginionego działa Lenina lub Stalina że demokracja to zbrodniczy system.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 14:21:49 

ladna konwersacja sie zrobila,a moze zaprosic jakiegos turka i niech on wypowie sie na temat religii... bo teraz uczepiliscie si tego chrzescianstwa,a niktnie opowiada o innych religiach, np chrzescianstwo jest dosc "regulaminowa" religia, dax kiedys dal na forum fajny link z tym czego w jakich religiach nie wolno. zaraz sprobuje to znalezc

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 14:24:47 

Pochwały: 9
Hmm... Osobiscie jestem raczej chyba ateista/deista , do kosciola nie chodze, wszystko to wydaje mi sie dziwne... Jednak staram sie byc dobrym czlowiekiem, jesli jednak cos istnieje, wole nie ryzykowac i byc z reguly tym dobrym kims, a nie zlodziejem i gwalcicielem. Tak jak pisze, jesli jednak cos jest, lepiej nie ryzykowac calego "zycia wiecznego".

Cytuj:
726 r. W Rzymie zaczęto czcić obrazy.

- Kościół rzymski z Dziesięciu Boskich PRZYKAZAŃ usunął drugie, które brzmi:
"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani zadanej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które sa w wodach pod ziemia. Nie będziesz sie im kłaniał ani służył"
- Otwarło to drogę do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyżami, posagami itp. PRZYKAZAŃ jednak musiało pozostać dziesięć. Podzielił wiec kościół ostatnie przykazanie, mówiące o niepozadaniu ani zony, ani osła, ani wolu, na dwie części i odtąd katolicy maja tez Dziesięć PRZYKAZAŃ, tak jak i Å»ydzi.

tak sie zastanawiam... jesli te przykazania sa takie swiete, dlaczego zwykli smiertelnicy je "usuwaja" ?

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 15:35:28 

http://www.youtube.com/watch?v=xcCw9DjQZmU

Tytuł:
PostNapisane: 2009-02-24 15:50:52 

Ja tez moge powiedziec wszem i wobec ze jestem wiezacy (chrzescijanstwo), ktos tu napisal ze idac do kosciola zawsze jest tak samo, wg. mnie jak idzesz pogadac z kumplami przed kosciolem czy przysc do kosciola byle by sobie postac to naprawde nie widac zadnej roznicy. Jesli naprawde wiezysz to idzesz do tego kosciola co tydzien w innej intecji czy moze masz jakis problem albo poprostu podziekowac za cos Bogu (np. cos Ci sie wkoncu udalo, to juz wiadomo od czlowieka zalezy), albo poprostu taka duchowa rozmowa z "Kims" ponad nami. Jak to jeden ksiadz powiedzial "Bog jest wtedy potrzeby ludzia, kiedy jest ktos ciezko chory i blaga sie o cud, jak nie ma srodkow do zycia prosi sie o prace, wtedy Bog jest potrzebny i najlepiej zeby natychmiastowo pomog, wtedy kochamy i wielbimy Boga, ale gdy juz wszystko sie ustatkuje, gdy wszystko sie ułozy, zapominaja o Bogu" (czy jakos tak az tak dobrej pamieci nie mam, ale sens zostal zachowany)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna strona