Z rasowymi rpg nie mialem wiele stycznosci - raptem kilka sesji, ale wspominam je bardzo mile, dobry MG i ludzie z mocno rozbudowana wyboraznia potrafia zrobic niepowtazalny klimacik.
Jezeli chodzi o crpg to nie bede prawdziwych staruszkow wspominal i w skrocie tylko podziele opinie innych z forum ze saga BG byla jest i bedzie juz chyba najlepsza, no i niezapomniany Planescape Torment.
W dzisiejszych czasach crpg dziela sie na dwie grupy: gry online i single player. Niektore tytuly poza singlem daja oczywiscie mozliwosc gry online jednak nie sa one rasowym mmorpg. Mmmorpg ma jedna zalete - gro w nia baaardzo wielu graczy jednak mozliwosci kontorlowania tego sa ograniczone. Crpgi z mozliwoscia gry online (mozliwosc postawienia servke ofcoz) daja to czego brak wiekszosci ludzi - czasu bac osob z ktorymi by mogli sobie pograc w rasowe rpg. W tym wlasnie miejscu powraca wspomniany kilkakrotnie juz na forum tytul: NWN (Never Winter Nights). To moim zdaniem najlepsza gra crpg jaka do tej pory wyszla (i nie mowie tu o rozgrywce single player). Mozliwosci kontrolowania gry jak i rozbudowy swiata sa wrecz nieograniczone (tak wiem system podzialu obszaru na segmenty wkurza ale dzieki temu ci z gorszymi kompami tez moga pograc). Juz dawno nie gralem w to ale swojego czasu (nie wiem ile z servkow wciaz dziala) bylo kilka gdzie naprawde spedzanie czasu bylo czysta przyjemnoscia. Nie trzeba bylo etykiety itp wprowadzac (co bylo nagminne w UO), tam poprostu kazdy chcial oderwac sie od rzeczywistosci i byc choc przez chwile kims innym. Oczywisie olbrzymia zasluga w tym MG, ktorzy naprawde wczuwali sie w role i fakt ze potrafilo 5 MG prowadzic quest dla 3 graczy powinno dac wam do zrozumienia jak cudownie mogl sie tam poczuc gracz totalnie nie wiedzac co go spotka. Jak w kazdym crpg oczywiscie byli ci co koksali lvle na stworkach ale prawdziwi gracze dostawali doswiadczenie za odgrywanie postaci i niejednokrotnie mieli wyzszy poziom niz koxiarze

.
Moglbym jeszcze wiele tu napisac ale poco. Kazdy kto gral w rpg zapewne podzieli moja opinie a jak nie no to coz kazy ma swoje zdanie

Pozdroofka 4 all
PS
A z nowszych masowek crpg to zapylam w EQ2 - polecam jak narazie mam niskie lvle w postaciach wiec wiele o swiecie nie moge powiedziec wiem jedno nie jestem pewien czy morrowind mial tak wielki swiat

. Rozbudowany system craftingu (oczywiscie jak masz to w "zaniedbaniu"

to wcale nie musisz rozwijac) daje szanse tym ktorzy nie tylko wojowac lubia. Jako ze jest platna mozemy miec pewnosc ze bedzie istniec dlugo a rozwuj serwerow i samej gry widac gdyz co i rusz dodawane sa nowe rzeczy. Grafika przepiekna, duzo ladniejsza niz morrowind czy ghotic ale nietety wymaga tez wysokiej klasy sprzetu (oczywiscie mozna zdjac detale i pograc bez smoly

). Gralem w nia dwa miechy (pozniej nastapily problemy z dostepem do netu wiec zawiesilem, ale juz za kilka dni wracam) i nawet troszke mnie nie znudzila. Szczerze polecam naprawde warto