Obej?a?em wczoraj (torrent

) i m??j wyrok brzmi nast?puj?co: nihil novi
![:]](./images/smilies/yeah.gif)
Po prostu nastepna superprodukcja w stylu LOTRa, efekciarska, prze?adowana bajerami i infantylna. Z takim bud?etem mogli sobie za?atwi? najlepszych aktor??w... no i za?atwili, jedyny wyj?tek to ci m?odociani (harry, haremiocostam i ten rudy), oni chyba g???wnie przejmowali si? tym czy makija? zaktrywa im dobrze pryszcze

Za to reszta mi si? podoba?a, ten ze sztucznym okiem, ten co wygl?da? jak hitler no i jak zwykle genialny Ralph Finnes w roli Voldemorta (ale i tak nie r??wna sie temu co pokaza? w Li?cie Shindlera jako Anom Goeth... Voldemort przy Amonie to najwy?ej gargamel

)
Ksi??ki nie czyta?em, ale na podstawie tego co widzia?em w filamch to powiem jedno: to nie jest dla dzieci, ?adna z cze?ci. Wszystko jest przesycone nienawi?ci? i przemoc?, tylko troche posypane s?odko?ciami ?eby nie by?o zbytnio wida?. Podteksty rasistowskie, czyli mugole to ci t?pi, grubi, egoistyczni, Ci Gorsi. Magowie to Ci Lepsi, sa m?drzejsi, ladniejsi i traktuj? nie-mag??w jak robaki. Wiem ?e we wielu innych ksi?zkach jest co? takiego, ale ?adna z nich nie jest przedstawiana jako "dla dzieci". No i dalej, przemoc: ca?a szko?a zbiera si? zeby ogl?da? zmagania tej 4-ki w tym morderczym turnieju... ekscytuja si? tym, ?e za chwile jaki? ma?olat mo?e zgin??.

To jakby u nas organizowano dla 14-latk??w bieg po polu minowym... uhuhuhuhu, ale zabawa, wypu?cie fajerwerki! o.O
Podsumowuj??: film jak ka?dy inny, obej?yj i zapomnij, nic specjalnego, chyba ?e kto? uwielbia efekty specjalne. A ksi??ek raczej nie przeczytam, latanie na miotle mi nie odpowiada