Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-06-18 00:06:22
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 18:50:19 

Pochwały: 14
Cat^ napisał(a):
mieszkasz w UK to masz inny poględ

Zmienilem poglad jak bylem w 3ciej klasie podstawowej, teraz sie tylko utwierdzilem w tym. Skoro robisz studim komputerowe powinnes dobrze wiedziec, ze wytowrnie gier komputerow dopki nie wydadza gry nie zarabija w ogole piniedzy (gra jest w produckji 2-3lata) maja ekipe 10 osoba (w duzych wytworeniach nawet kolo 100 osob potrafi pracowac) ( w anglii jeden progrsmaita to 30k rocznie funtow czyli jkaies 120tys zl) majac 10 przez rok 1,2m mln zl sie wydaje i nic nie zarabia jak skonczysz robic gre wydasz na samych pracownikow 2,4mln zl, i po wydaniu gry mozesz tylko sie modlic ze splaci ta gra twoj dlug(co 2/3 sie nie zdarza) i przez co 2/3 tych firm bankrtuuje, jeszcze troche a bedizmy grali tylko w gry od blizarda i EA (czyli gry sporotwe +nfs i harr poter + doty wow i sc) To tak odsiebie, mnie to interesuje bo tez ide na studia zwaizne z informatyka wiec kto wie moze sam keidys skoncze w firmie ktora zbankrutuje dzieki wam.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 18:56:49 

Pochwały: 16
sry zia ale ja wiecej niz 50-60 zl za gre nie dam lol, nie stac mnie na to xD

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:03:11 

Pochwały: 5
Pacan napisał(a):
Cat^ napisał(a):
mieszkasz w UK to masz inny poględ

Zmienilem poglad jak bylem w 3ciej klasie podstawowej, teraz sie tylko utwierdzilem w tym. Skoro robisz studim komputerowe powinnes dobrze wiedziec, ze wytowrnie gier komputerow dopki nie wydadza gry nie zarabija w ogole piniedzy (gra jest w produckji 2-3lata) maja ekipe 10 osoba (w duzych wytworeniach nawet kolo 100 osob potrafi pracowac) ( w anglii jeden progrsmaita to 30k rocznie funtow czyli jkaies 120tys zl) majac 10 przez rok 1,2m mln zl sie wydaje i nic nie zarabia jak skonczysz robic gre wydasz na samych pracownikow 2,4mln zl, i po wydaniu gry mozesz tylko sie modlic ze splaci ta gra twoj dlug(co 2/3 sie nie zdarza) i przez co 2/3 tych firm bankrtuuje, jeszcze troche a bedizmy grali tylko w gry od blizarda i EA (czyli gry sporotwe +nfs i harr poter + doty wow i sc) To tak odsiebie, mnie to interesuje bo tez ide na studia zwaizne z informatyka wiec kto wie moze sam keidys skoncze w firmie ktora zbankrutuje dzieki wam.

Jezeli gra jest dobra to tak czy inaczej zarboi bo nawet piraci kupia zeby pograc przez neta bo na pirackich grach sie nie da (na siłe sie da.. ale na lagujacych crackowanych serverach) albo dla samej satysfakcji A ci którzy robia crap ktrego nikt nie kupi bankrutuja a potem placza ze to przez piractwo. Oczywiscie ze większość i tak scięgnie z neta ale wierni fani nie pozwla dobrej firmie upasc. Zreszta wszyscy dobrze wiedza jak wyglada ta branza mimo to nowe firmy cały czas powstaja jak im nie pasuje to niech robię placki albo obudowy do kompów ich sie nie da sciagnac.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:15:42 

Pochwały: 74
Heh... Pieraccie dalej, a za pare lat gier na PC-ty nie bedzie... Wystarczy spojzec na wyniki sprzedazy. Chocby takie CoD4. Na konsole sprzedane 8 mln egzemplaczy, na PC-ty 2. Czemu ? Ze niby konsol wiecej ? A (_!_). ok 6 mln pobran CoD 4 z torrentow.... Crysis ? UT III ? W dniu premiery sprzedaly sie w killkunastu (!!!) tysiacach egzemplarzy, za to na torrentach kilkaset tysiecy pobran... Ja nie twierdze ze liczba pobran przekladalaby sie 1:1 do kupionych egzemplarzy. Ale jakby nie patrzec to piractwo niszczy rynek. To wlasnie przez piractwo majac oryginalna gre, trzeba ja rejestrowac, łaczyc sie z netem zeby potwierdzic legalnosc kopii itp. Sam majac lat 12-15 kupowalem piraty, bo wtedy jeszcze nie wszystko sie rozumialo, zreszta gry sie przechodzilo w 2 dni, i tzreba ich bylo 7 na miesiac conajmniej... Ale z czasem sie zaczyna szanowac pieniadze, zwlaszcza jak trzeba je samemu zarobic. Teraz kupuje tylko i wylacznie oryginaly. Jedna, gora dwie gry na miesiac, czasem i rzadziej. Grania mniej, ale satysfakcja duzo wieksza. Zwlaszcza ze ludzie, tak tanich gier jak w polsce to nie ma nigdzie na swiecie... Premiery po 100 zl, w PL, czesto z jakas mapa, soundtrackiem, artami, albo poprzednia czescia gry. Albo reedycje, gra + dodatek. Same reedycje to tez tylko u nas. Unreal tournament, ktory wyszeld w stczniu, teraz jest za 60 zl w jakiejstam kolekcji... Zapamietajcie sobie. Piractwo komputerowe to kradziez jak kazda inna. Milo by wam bylo, gdyby wam ktos podprowadzil np prace maturalna i potem sprzedawal, wam nie odpalajac oczywiscie nic ?

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:24:35 

Krochmal napisał(a):
Jezeli gra jest dobra to tak czy inaczej zarboi bo nawet piraci kupia zeby pograc przez neta bo na pirackich grach sie nie da (na siłe sie da.. ale na lagujacych crackowanych serverach) albo dla samej satysfakcji A ci którzy robia crap ktrego nikt nie kupi bankrutuja a potem placza ze to przez piractwo. Oczywiscie ze większość i tak scięgnie z neta ale wierni fani nie pozwla dobrej firmie upasc. Zreszta wszyscy dobrze wiedza jak wyglada ta branza mimo to nowe firmy cały czas powstaja jak im nie pasuje to niech robię placki albo obudowy do kompów ich sie nie da sciagnac.

Jezlei ktos ssa gry to i tak bedzie je ssal nawet jakby byla niewiadomo jak dobra, i przez to ze ssacie a nie kupujecie gry sa takie drogie... Jakby kazdy kazda gre kupowal a nie ssal, to bylyby pewnie o 1/2 albo 2/3 tansze...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:29:43 

Pochwały: 60
ja w swoim całym życiu zassałem 1 gre - PES-a 6 a mimo to kupiłem oryginał(było ich wiecej ale nie pamietam, w sumie pamietam tego FF 10) a z filmami podobnie, do kina moz e 2 razy w roku idę jak mi sie cos podoba, a nie nonstop, bo tyle co filmów w miechu oględam to by mnie nie było stać na opłaty xD gdybym miał płacić za kino ;) wiec nie do końca okradam ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:31:17 

Cat^ napisał(a):
ja w swoim całym życiu zassałem 1 gre - PES-a 6 a mimo to kupiłem oryginał(było ich wiecej ale nie pamietam, w sumie pamietam tego FF 10) a z filmami podobnie, do kina moz e 2 razy w roku idę jak mi sie cos podoba, a nie nonstop, bo tyle co filmów w miechu oględam to by mnie nie było stać na opłaty xD gdybym miał płacić za kino ;) wiec nie do końca okradam ;)

Ja ide do pracy na weekedny do kina, i bede dostawal 2 bilety za darmo tygodniowo ;D
A co do piratow to wystarczy poczytac CDA, (15zl) i jak ich tam smuggler jedzie, i wsyztko bedzie jasne.
Ale ofc 15zl to za duzo miescznie gdzie! cda powinno kosztowac 5zl jak papier do dupy co?

Ostatnio edytowano 2008-09-18 19:32:34 przez Pacan, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:32:32 

Pochwały: 50
teraz pacan chce zmienic swiat przez blokowanie topicow... ludzie itak beda sciagac i tak wiec po co sobie utrudniac tu zycie... przestancie tu spamowac...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:32:37 

Wy chyba zapominacie ze filmy/muzyka/gry to nie jest towar pierwszej potrzeby, ktory KAZDY musi miec w ilosiach jakie mu sie podobaja... To jest rozrywka, za ktora trzeba zaplacic, idac do kina/wypozyczalni, kupujac plyte... Sciaganie z neta = kradziez.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:34:07 

Ar1se1337 napisał(a):
teraz pacan chce zmienic swiat przez blokowanie topicow... ludzie itak beda sciagac i tak wiec po co sobie utrudniac tu zycie... przestancie tu spamowac...

Całego swiata nie zmienie, ale jest sie tym jakimi osobami sie człowiek otacza, nie chce byc złodziejem więc przynjamiej na forum poblokuje tematy, moze uda mi sie kogos przekonac do kupowania gier, jak nie to przynjamiej powiem swoje zdanie na ten temat i będe mógł spac spokojnie XD.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:39:39 

Pochwały: 50
dobra idz na torrenty i mi nie spamuj tutaj. Ja chce sie cos dowiedziec o cc3, a nie czytac jak ty zmieniasz swiat.

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:41:27 

move pls ;P

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:43:21 

Ar1se1337 napisał(a):
dobra idz na torrenty i mi nie spamuj tutaj. Ja chce sie cos dowiedziec o cc3, a nie czytac jak ty zmieniasz swiat.
Skonczyły sie argumenty widac...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:51:37 

Pochwały: 127
Pacan, a co o mp3? Jakoś mi się nie wydaje że masz same oryginalne płyty a z neta ścięgałeś tylko te, które sę udostępnione przez twórcę... to też piractwo...

Tytuł:
PostNapisane: 2008-09-18 19:53:11 

peyo napisał(a):
Pacan, a co o mp3? Jakoś mi się nie wydaje że masz same oryginalne płyty a z neta ścięgałeś tylko te, które sę udostępnione przez twórcę... to też piractwo...

Nie mam mp3, uzywam ipoda, kupuje na Itune store muzyka cała.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona