Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-06-18 21:47:48
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 02:39:11 

portospl napisał(a):
i w tym jest cala istota religi. Nie mozesz go zobaczyc poczuc dotknac musisz wierzyc. dlatego to wiara nie wiedza w Boga. a słyszal ktos o zakładzie Pascala? Polecam ateistą

Tak znam to bardzo dobrze.
lecz pascal byl troszke nie douczonym naukowcem i zyl w czasach kiedy nauka byla na niskim poziomie i przecietny gimnazialista wie od niego wiecej.

Pascal wahal sie miedzy kreacjonizmem i ewolucionizmem
Wybral kreacjonizm gdyz uwazal ze zycie na ziemi nie moze weewoulowac w tak krotkim czasie , uwazal ze nasze slonce ma 80 mil lat wiec byl w bledzie.
W dzisiejszych czasach wybral by ewolucje gdyz jak sam mowil ''potrzeba wiecej czasu'' co wspolczesna nauka mu umozliwila.

Some1 napisał(a):
Pacan napisał(a):
Zwierz@K napisał(a):
Ale i ten budulec skads sie musial wziac.

jest teoria ze niektore czasteczki i energia moze byc pozyczana z przyszlosci.

to skąd się wzieły w przyszłości skoro ich nie było w przeszłości?

Sharnz gdybym miał urojenia to bym był pewien 100% i widzisz tak jak myslaem niedowiarkowi nic sie nie przetłumaczy, taka ludzka głupia natura - a obserwwacje dotyczą różnych ludzi

ah coś mi sie przypomniało, co powiesz o takiej osobie, która była w stanie powiedzieć na co jesteś chory itp, kiedy umrzesz

Co powiesz o osobach z takmi darami ?

Myślisz, że posiadanie takich umiejętności jest dziełem przypadku ? Zazwyczaj debil ich nie ma, bo jak znamy to z świata KO moc jest nadużywana przez corrupted GMs

Znana mi osoba rozmawiała z takim facetem, wiesz to był wykształcony facet - twierdził, że nie może nadużywać swoich umiejętności - leczył ludzi, porafił powiedzić, że xxx bedzie miał raka na xxx i umrze w xxx

No wytłumacz mi to proszę chorymi stwierdzeniami z książek

Skad sie wzial bog kim jest jego ojciec przeciez nie mogl tak sam powstac ??

Dzisiejsza nauka zaklada teorie wielkiego wybuchu lecz jest tylko teoria i sam w nia do konca nie wierze, wszechswiat jest zbyt potezny by go zmierzyc obecnie nam znanej wiedzy.

odnoszac sie do tego calego proroka.

jest to przypadek oraz wiedza.Obecnie nam znana medycyna jest w stanie zdiagnozowac 75% chorob i schorzen u czlowieka przez badanie siatkowki oka.
Wiec dlaczego przez praktyke , wyuczenie i przypadek nie mozna tego robic na gole oko to. Nie jest zaden dar lecz umiejetnosc.
Moze to byc takze tylko sztuczka i wmamianie ciemnocie ze takie rzeczy istnieja.Nie wiesz czy to prawda bo ktos tylko tak powiedzial ludzie lubia klamac dla korzysci.

Widzisz dla mnie istnieja powody naukowe zeby tak powiedziec , lecz ty zakladasz odrazu nadnaturalne umiejetnosci, jak juz wyzej pisalem : ludzie malo inteligentni , podatni na sugestje , nie potrafiacy otworzyc umyslu na rozne sprawy tlumacza sobie niewytlumaczala rzecz dla obecnej nauki reka boga lub czyms nadnaturalnym.
Znamy duzo takich zjawisk w historii np: pioruny byly gniewem zeusa, ziemia jets plaska , ziemia jest centrum wszechswiata lecz nasza planeta jest na rubierzach naszej galaktyki i nasze slonce jest zbyt mloda gwiazda by nasza planeta byla pierwsza.

Duzo juz znamy lecz 10000000x wiecej jest do poznania jezeli bedziemy zamykali nasz umysl tlumaczac to bogiem, nadnatralnym zjawiskiem do nieczego nie dojdziemy, jestesmy gatunkiem ktory jest ciekawski i chce poznac samego siebie cel istnienia lecz nie mozemy sie zamykac w jednej kwesti jak juz kolega Some1 napisal '' wszystko stworzyl bog''

Ja nie odrzucam istnienia boga (byc moze i jest) lecz po przeanalizowaniu za i przeciw wybieram ateizm z malenkim zalazkiem agnostycyzmu.

Nie mozna postawic jasno ''Juz wiem bog nas stworzy'' przez to bedziemy tkwic w ciaglej niewiedzy i bedzie sie rodzic pytanie ''dlaczego tan a nie tak?? ''

Acha i jeszcze jedno Some1 doucz sie troche bo takie stwierdzenia jak ''teoria ateisty'' itp sa troszke smieszne pamietaj ksiazki nie bola i checi tez.

Wystarczy tylko otworzyc glowe na cos innego nie koniecznie musisz to akceptowac po przeczytaniu ale bedziesz mial wtedy punkt odniesienia do rozmowy ze mna bo jak narazie klepanie trzy po trzy. Rzucasz pytaniami wyssanymi z palca gdzie moge odpowiedziec ci pytaniem nad pytanie

indywidualne spojrzenie na swiat muzyczny - spojrzenie ktore ignorujac mody i trendy bardzo czesto je kreuje...

Ostatnio edytowano 2009-06-24 01:43:55 przez Shranz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 10:05:52 

Pochwały: 11
Shranz napisał(a):
Ja nie odrzucam istnienia boga (byc moze i jest)

Shranz napisał(a):
Boga nie ma

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 11:21:28 

Pochwały: 50
/fail :D

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 12:24:40 

Pochwały: 74
A Pascalowi jest smutno, ze go nazwales niedouczonym :(

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 14:09:19 

Shadya napisał(a):
Shranz napisał(a):
Ja nie odrzucam istnienia boga (byc moze i jest)

Shranz napisał(a):
Boga nie ma

Nie lap mnie zaslowka bo zdanie jest wyrwane z kontekstu.

jezeli chcesz wytlumaczyc sobie nie istnienie boga musisz takze zalozyc ze jest.

indywidualne spojrzenie na swiat muzyczny - spojrzenie ktore ignorujac mody i trendy bardzo czesto je kreuje...

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 16:23:28 

Pochwały: 3
Niezłe referaty tu piszecie może ktoś by za mnie na polski pisał :D

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 16:56:07 

Pochwały: 28
a tak z filozofi troche to ateistów nie ma kazdy w cos wierzy wiec "ateista nie jest ateista bo w cos wierzy"

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-23 17:09:34 

Pochwały: 14
Cytuj:
a tak z filozofi troche to ateistów nie ma kazdy w cos wierzy wiec "ateista nie jest ateista bo w cos wierzy"

tak samo mozna poweidziec ze chrzecsijanie nie wierza w slowo boze tylko, bo przeicesz zmeia ma 10tys lat wedlug bibli, co oznacza ze dinozaurly nie istnialy. Wiec albo nie wierzysz w nauke(po co chodzic do szkoly) Albo nie wierzysz w nauke kosciola, koscil czyli boska organizcje zalozna przez sw.piotra chyba na zyczenia jesusa christusa?:XD

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-24 01:34:20 

portospl napisał(a):

I taki niedoinformowany osobnik musi swoje 3 grosze wrzucic.
Ateizm jest to nie wyznawanie zadnych religii i bogow, a nie niewierzenie w cokolwiek.

rodem z wikipedii

Ateizm – pogląd odrzucający wiarę w istnienie wszelkich bogów. Ateizm tłumaczy zjawiska świata bez odwoływania się do przyczyn nadnaturalnych, a jako składnik refleksji filozoficznych, najczęściej łączy się z postawą racjonalistyczną i materialistyczną.

Pacan napisał(a):
Cytuj:
koscil czyli boska organizcje zalozna przez sw.piotra chyba na zyczenia jesusa christusa?:XD

No i ciekawe czy oni wogole istnieli bo jak narazie tylko biblia o nich mowi :P
Z tego co ostatnio wyczytalem to zydzi cos tam opisywali o proroku(z opisu podobnym do jezusa) tylkow troszeke innej koncepcji , czasie(jakies 50 - 80 lat przed jezusem), lecz artykul nie byl opszerny i troche kiepskie zrodlo.

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-24 02:08:34 

Pochwały: 20
Shranz napisał(a):
Moze to byc takze tylko sztuczka i wmamianie ciemnocie ze takie rzeczy istnieja.Nie wiesz czy to prawda bo ktos tylko tak powiedzial ludzie lubia klamac dla korzysci.

Nie(stety) wiem, że to prawda :P

Shranz napisał(a):
Widzisz dla mnie istnieja powody naukowe zeby tak powiedziec , lecz ty zakladasz odrazu nadnaturalne umiejetnosci, jak juz wyzej pisalem : ludzie malo inteligentni , podatni na sugestje , nie potrafiacy otworzyc umyslu na rozne sprawy tlumacza sobie niewytlumaczala rzecz dla obecnej nauki reka boga lub czyms nadnaturalnym.
Znamy duzo takich zjawisk w historii np: pioruny byly gniewem zeusa, ziemia jets plaska , ziemia jest centrum wszechswiata lecz nasza planeta jest na rubierzach naszej galaktyki i nasze slonce jest zbyt mloda gwiazda by nasza planeta byla pierwsza.

nie pisz bezsensu ?

dajesz prównania nie mające związku z tym co ja napisałem... twoje porównania opierają się na zjawisko-opinia, a moj przykład na działanie-skutek

widzisz tego przykładu nauka nie wytłumaczy, bo to jest coś wykraczające poza naukę, jestem pewien, że ta niy umiejętność nie jest w tej 90% nieodkrytej sferze mózgu, bo nie można wiedzieć ile ktoś będzie żył i na co zachoruje patrząc mu w oczy

epic fail

Shranz napisał(a):
Wystarczy tylko otworzyc glowe na cos innego nie koniecznie musisz to akceptowac po przeczytaniu ale bedziesz mial wtedy punkt odniesienia do rozmowy ze mna bo jak narazie klepanie trzy po trzy. Rzucasz pytaniami wyssanymi z palca gdzie moge odpowiedziec ci pytaniem nad pytanie

no takie pytania są najlepsze, bo w przeciwieństwie do ciebie nie opieram swojego zdania na osobach 3cich ( z książek ) tylko na doświadczeniu i obserwacjach

i znów powtórze ... mojego przykładu o tym człowieku nauka nie potwierdzi nigdy, bo te jak to nazwałeś umiejętności pod żadnym względem nie mają związku z nauką - troche sie uczyłem biologi etc, coś wspomniałeś...

"Obecnie nam znana medycyna jest w stanie zdiagnozowac 75% chorob i schorzen u czlowieka przez badanie siatkowki oka. "

1 lol ? bez przesady ... a jeśli nawet , to oni COÅš badają , COÅš wskazuje, że człowiek jest na coś chory , zle funkcjonujące narzędzia itp , a tacy nieliczni ludzie potrfią i potrafili bez współczesnej medycyny, można powiedzieć z zamkniętymi oczami potrafią powiedzić na co byłeś chory i bedziesz

Przykro mi bardzo, ale to umijętność nie jest :sleep:

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-24 03:58:24 

Pochwały: 14
Some1 napisał(a):
1 lol ? bez przesady ... a jeśli nawet , to oni COÅš badają , COÅš wskazuje, że człowiek jest na coś chory , zle funkcjonujące narzędzia itp , a tacy nieliczni ludzie potrfią i potrafili bez współczesnej medycyny, można powiedzieć z zamkniętymi oczami potrafią powiedzić na co byłeś chory i bedziesz

Szefie, a jaka masz pewnosc ze jest to umiejetnosc od Boga chrzecisnajskiego? Moze Ci ludzie uzyskali nirvane i wrocili na ziemie zeby czynic swiat lepszym? Albo moze znudzilo im sie u boku 72 dziewic i powrocili na ziemie? A moze sa z plemion afryki i wyznaja stara religie ?
A moze sa ateistami ktrozy wierza w nauki ksiazek a to takiego skila maja bo sie z takim urodzili?

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-24 16:21:04 

Pacan napisał(a):
Some1 napisał(a):

Szefie, a jaka masz pewnosc ze jest to umiejetnosc od Boga chrzecisnajskiego? Moze Ci ludzie uzyskali nirvane i wrocili na ziemie zeby czynic swiat lepszym? Albo moze znudzilo im sie u boku 72 dziewic i powrocili na ziemie? A moze sa z plemion afryki i wyznaja stara religie ?
A moze sa ateistami ktrozy wierza w nauki ksiazek a to takiego skila maja bo sie z takim urodzili?

Widzisz kolega jednak zna juz odpowiedz i to jest dar od boga.
Jak juz ''on''to napisal on o tym wie, czyli odrzuca inne myslenie i nie widzi innych mozliwosci, jest pot tym wzgledem troszke ograniczony i liznal zbyt malo biologii.

Tak wiec reasumujac umysl zamkniety przez religie bardzo zadko sie rozwija w sferze naukowej.

....Kolego jak napisalem jezeli nauka tego nie odkryla jeszcze nie znaczy ze jest to dar od boga.Mozliwosci jest wiele, ty sie zamykasz w swoim swiecie nie probujac tego wyjasnic.

Mowiac o doswiadczeniu indiwidualnym ktore jest w swerze nauki tylko hipoteza, do poparcia teorii potrzeba oceny kilku lub kilkunastu ludzi ktorzy potrafia to wytlumaczyc naukowo zgodnie z zasadami fizyki, chemii, biologi oraz innych dziedzin.
Ty sie ciagle opierasz na hipotezach , kreacjonizm jest hipoteza, teoria ktora jest z dnia na dzien obalana , czesc po czesci poniewaz codziennie sa odkrywane wazne i mniejwazne rzeczy ktorym kreacjonizm zarzecza, gdy ludzie odkryja wlasciwosci takich umiejetnosci ty bedziesz rzucal kolejny cien na istnienie nauki np. z czarnymi dziurami ktorych czlowiek nie jest narazie zbadac w 100%.

Cytuj:
bo nie można wiedzieć ile ktoś będzie żył i na co zachoruje patrząc mu w oczy

to jest przyklad twojego zamkniecia sie na wszystko ty juz wiesz ze nic wiecej sie nie da zrobic odkryc i wszystko zostalo juz wyjasnione ''to bog to zrobil'', ja to nazywam idiotyzmem i brakiem racionalnego myslenia

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-24 16:58:18 

Pacan napisał(a):
Some1 napisał(a):

To jest tylko przykład, turek powie, że to od Allaha etc ...

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-24 17:02:53 

Pochwały: 60
a ja sie zastanawiałem ostatnio jak tak patrzyłem po fotkach znajomych z egiptu jak oni stali przy piramidach, znam z histori że jakąś metodą je budowali, ale moge uwierzyć do 2-3 kondygnacji a tam jest 10-20 i ile to ważyło...i zacząłem myśleć ze to jakaś inna po za ziemska cywilizacja mogła być, której sie znudziło po paru latach na ziemi, lub wyginęła.

Taka sama wiara jak w Boga czy w nauke...

Bo nie uwierze, że jak wszechświat jest taki duży, nie do ogarnięcia i ziemia jest jak ziarnko piachu na wielkiej plaży, że gdzieś tam na drugim końcu jakaś inna nie mniej mądrzejsza cywilizacja jest

Tytuł:
PostNapisane: 2009-06-24 17:15:26 

Cat^ napisał(a):
a ja sie zastanawiałem ostatnio jak tak patrzyłem po fotkach znajomych z egiptu jak oni stali przy piramidach, znam z histori że jakąś metodą je budowali, ale moge uwierzyć do 2-3 kondygnacji a tam jest 10-20 i ile to ważyło...i zacząłem myśleć ze to jakaś inna po za ziemska cywilizacja mogła być, której sie znudziło po paru latach na ziemi, lub wyginęła.

Taka sama wiara jak w Boga czy w nauke...

Bo nie uwierze, że jak wszechświat jest taki duży, nie do ogarnięcia i ziemia jest jak ziarnko piachu na wielkiej plaży, że gdzieś tam na drugim końcu jakaś inna nie mniej mądrzejsza cywilizacja jest

kolejny przykład, że ludzie i nauka to nie wszystko ( i wcale nie mam na myśli tutaj religii tak btw, żeby jakaś "mądra" osoba sie nie doczepiła )

Shranz napisał(a):
to jest przyklad twojego zamkniecia sie na wszystko ty juz wiesz ze nic wiecej sie nie da zrobic odkryc i wszystko zostalo juz wyjasnione ''to bog to zrobil'', ja to nazywam idiotyzmem i brakiem racionalnego myslenia

Zamknięte myślenie to masz ty ...

jesteś normalny - otrzymujesz "dar" = umiejętność ?

Umiejętności się nabywa, a jeśli nawt nie to CZY TY MYÅšLISZ, Å»E TA NIBY NAUKA BĘDZIE POTRAFIĆ OKREÅšLIĆ DŁUGOŚĆ Å»YCIA PO SPOJRZENIU roftlmao

Wiesz teoretycznie to po liniach na dłoni średnio możesz się dowiedzieć ile bedziesz żył ( wew. czesc dłoni na wysokości nadgarstka - masz 1 - 2 albo 3 linie )
Ale to nie o to chodzi , aby dotrzeć do twojego toku myślenia ograniczonego przez suchą wiedze z książek określe to jako "nadnaturalna umiejętność"

Ja np. przypisuje takie, rzeczy Bogu , turki Allahowi , inni różnym bóstwom

Nie ma komletnie znaczenia, chodzi mi o to, że taka "umiejętność" jest czymś nadnaturalnym - nie jest dziełem nauki, nie jest dziełem przypadku i szczęścia,

Wiesz ile naukowcy potrzebowali lat, aby określić chorobę ?
Wiesz ile pieniędzy na to poszło?
Wiesz jakimi urządzeniami się posługują ?

A taki "cżłowiek" w jednej chwili zrobi to co oni robią kilkaset lat
Nie jest to także sfera nieokryta, bo niestety nikt "normalny" według ogółu nie może znać długość życia innych osób, ta nieokdryta sfera tyczy się bardziej zdoloności pamięci, być może telepatycznych etc

Z tobą shranz jest tak samo jak z przeciwnikami poglądów dotyczących reinkarnacji

Wszystko potrafią wytłumaczyć , naet to, że małe dziecko w wieku poniżej 5 lat znało wszystkie miejsca w zamku w Malborku, wiedziało gdzie co było , potwierdzone to jest przez dokumenty historyczne

Przykro mi bardzo , życie to nie tylko rodzący się i umierający ludzie

Religia to wiara, ja np. wierze w Boga, tak w mojej religii nazywa się najwyższa Osoba, są inne religie i inni przedstawiciele

Ale z poglądami, że są tylko ludzie i nauka to naprawde się ograniczas, może też w reinkarnacje nie wierzysz ? >.<

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 230 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona