Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-07-18 06:19:17
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 14:14:37 

Pochwały: 15
Wpierw grafika, bo to ona odpowiada za fps-y, potem pomyśleć nad RAMem.

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 14:41:25 

Pochwały: 28
http://allegro.pl/ati-radeon-hd-4850-51 ... 12970.html
czyli ta którą Cat podal bedzie juz w miare dobra?. Ewentualnie jak mozecie to dajcie jakas inna propozycje

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 14:46:10 

Pochwały: 60
Ta to jest już konkret karta Ci powiem, przynajmniej o klase lepsza niż ta co ja mam ;P a nie narzekam

Hmm a to jest komputer stacjonarny czy laptop ? bo jak lapek to gorzej z kartami, no a jak stacjonarny to przy zamawianiu sprawdzaj czy to PCI czy inne wejście ma byś potem nie został na lodzie ;P

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 18:02:57 

Pochwały: 4
erhh.
co za syf chlopakowi doradzacie.
GeForce - gry
Radeony - rozne inne rzeczy
Chcesz przeznaczyc 300 zl na karte czyli :
Za 330 kupisz naprawde dobra karte : http://allegro.pl/gigabyte-nvidia-gefor ... 18441.html
Potem pamiec RAM najlepiej wybrac sie do sklepu jakiegos w twoim miescie z pamiecia i szukac dokladnie tej samej z ta sama pamiecia i czestotliwoscia.
Mozesz mi zaufac przez 3 lata w Technikum Informatycznym czegos mnie nauczyli -.-
Jesli nie chcesz wydawac kasy na sprzet zawsze mozesz na 2 partycji zainstalowac nowa winde tylko do KO. Kiedys gdy mialem slaby komp u mnie spisywalo sie to bardzo dobrze.
Dobra modyfikacja windowsa xp i mozna zejsc ponizej 50mb ramu.

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 18:04:58 

Nie wiem, całe życie mam radka, inni znajomi też radki i jakoś na to że mało fpsów czy coś jest nigdy nie narzekali

Możliwe że masz racje, bo ja zawsze patrzyłem na ogólne użytkowanie komputera a nie tylko gry ;P

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 18:10:52 

nom, zobaczymy kogo propozycje wybierze forumowego "randoma" czy doswiadczonego pr0 moda xD
aa i nie radze instalowac najnowszych sterownikow poniewaz zazwyczaj sa problemy starsze sprawdzone sterowniki sa o niebo lepsze.
W przypadku nvidi tez mozna sie pokusic o gamer hud lite i physyx'a dodatki od firmy ktore maja poprawic wydajnosc karty choc duzej roznicy nie zobaczylem.
Dbaj o temperature karty w stresie odkurzaj czesto kompa, u mnie mam zdjeta bude z jednej strony temperatury mniejsze o jakies 5-10 stopni - sprzet lepiej dziala.
A i nie podales marki ani mocy zasilacza chcialbym upewnic sie czy twoj zasilacz da rade.
Daj screena z everesta napiec i temp podzespolow.
edit nagrywaj frapsem

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 18:15:20 

Nie pisze, że nie masz racji zwłaszcza ze jesteś po technikum(to już technikum teraz mają 3 lata oO?) a ja zaledwie po 2 letnim studium informatycznym, po prostu nigdy nie byłem przekonany do GForca, ale jak ma być only do gier, to jak najbardziej.

Cytuj:
Dbaj o temperature karty w stresie odkurzaj czesto kompa, u mnie mam zdjeta bude z jednej strony temperatury mniejsze o jakies 5-10 stopni - sprzet lepiej dziala.

Też tak robie ;P ale muszę częściej czyścić oba wiatraki(raz na miech)

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 18:31:14 

Pochwały: 74
p4sz3k napisał(a):
GeForce - gry
Radeony - rozne inne rzeczy

fanboyskie gadanie... W zesżłym roku Nvidia mogła buty AMD-ATI pucować jeśli chodzi o karty graficzne, teraz im się udało nieco nadrobić zaległości i zrobić kilka konkurencyjnych kart. Tak na prawdę, to nvidia rządzi głownie w klasie najdroższych kart, na średniej i niższej półce są bardzo porównywalne, bywa że modele nvidii są nieco wydajniejsze, ale przy tym i bardziej prądożerne. Tak więc pozdro dla twojego technikum...

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 18:32:45 

Ta, chociaż ja od zawsze używam GF i jestem zadowolony.
Tak jakoś mam, że płyta Asusa, proc AMD, grafika GF i pamięć Kingstona xD

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 19:06:36 

Pochwały: 15
Też gadałem, że GF cool, Radek ble przez kilka lat... póki sam Radka nie kupiłem 3,5 roku temu i choć cienki, bo to tylko x1600 Pro, to jednak daje rade, np. MW 1, MW2, ME1 i ME2 na full rozdziałce z full detalami bez wygładzania i nie zacinało się :)
Cokolwiek wybierze, grafe musi zmienić, a przy wymianie grafy musi zerknąć na moc zasilacza, bo niektóre grafy potrzebują dodatkowego zasilania, a więc i więcej mocy w zasiłce - to jst główny problem, by nie zwiększyć kosztów upgrade sprzętu, a nie wybór, co tu wziąć :P
Poza tym, technikum informatyczne, czy nie technikum, studiując elektrykę przez ostatnie 4 lata uczyłem pół bliźniaczego roku informatyki programowania i obsługi sprzętu sieciowego, a byłem po technikum elektronicznym tylko :P Tak czy inaczej, szkoła to jedno, praktyka to całkiem co innego :)

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 19:19:40 

@Cat Technikum 4 lata, teraz jestem w 3 klasie.
@Zwierzak niezgodze sie chodz nie bede sie klucil kto ma racje, wybierze co chce chcialem tylko pomoc.
@Gwyn moze i tak choc radeona nie mialem ale mamy w szkole, skladajac kompy aby szkola nie wydala $ "zatrudnili" mnie i paru kumpli po robocie moglismy potestowac.
Akurat mialem KO na pendrive i frapsa portable i w domu mialem wiecej fpsow choc w szkole komp mial 1gb ramu wiecej ale tez windowsa 7.

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 19:30:25 

p4sz3k napisał(a):
@Zwierzak niezgodze sie chodz nie bede sie klucil kto ma racje, wybierze co chce chcialem tylko pomoc.

Ale nad czym tu się zgadzać/nie zgadzać? Testy wydajności mówią same za siebie. Choć faktem jest, że sterowniki od nvidii są zazwyczaj bardziej dopracowane niż te dedykowane radeonom, ale nie jest to reguła.

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 19:43:12 

Pochwały: 11
Milten_PL napisał(a):
Wpierw grafika, bo to ona odpowiada za fps-y, potem pomyśleć nad RAMem.

No nie wiem. Ogólnie rzecz biorąc ja mam grafikę Geforce 8800 GT i 2gb ram. Komputer zasyfiały jakimś cholerstwem. Wbijam do moradonu w tłum ludzi to tak mi się tnie jakbym miał 600 pinga w Counter-Strike.

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 19:45:53 

Wszystkie najnowsze gry sa robione pod nvidie .
Moj osobisty test potwierdza moja racje karty mialy ta sama pamiec tzw glowna, czestotliwosc, pamiec RAMDAC.
Zreszta skonczmy bo odbiegamy od tematu o gustach sie nie dyskutuje.
Ja wole GeForc'a Ty Radeona.

[ Dodano: 11 Wrz 2010, 2010 19:51 ]
N2E napisał(a):
Komputer zasyfiały jakimś cholerstwem.

chyba sam sobie odpowiedziales. System z uciazliwym trojanem potrafi pracowac 4x wolniej, kiedys nawet wirus mogl "zabic" podzespoly. Poprostu uzycie procesora w 100% powodowalo znaczy wzrost temp potem to czesci byly spalone.

Tytuł:
PostNapisane: 2010-09-11 20:09:04 

p4sz3k napisał(a):
Moj osobisty test potwierdza moja racje karty mialy ta sama pamiec tzw glowna, czestotliwosc, pamiec RAMDAC.

Niesamowite, że twoje osobiste testy średnio się pokrywają z testami przeprowadzanymi przez fachowców z prasy branżowej.. No ale co oni mogą wiedzieć, przecież ty pomykasz do technikum... I nie wole radeonów, bo sam od zawszę mam GeForcy, bo akurat w czasach gdy ostatni raz robiłem upgrade kompa, akurat nVidia była na topie, więc zdecydowałem się na kartę produkowaną przez nich. Czysta, chłodna kalkulacja. Dziś za te same pieniądze jeśli chciałbym kupić kartę graficzną, to sięgnąłbym najprawdopodobniej po radeona. Więc nie pitol, że to jest rzecz gustu, o których się nie dyskutuje, bo robisz gościowi wodę z mózgu swoimi "osobistymi testami". WTF? Ja rozumiem, że twoja racja jest twojsza od mojszej, ale bez przesady... Więc albo sobie posprawdzaj w necie testy wydajnościowe, albo czym prędzej zmień technikum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona