Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-06-20 00:59:38
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 00:35:29 

Pochwały: 74
Gloria napisał(a):
Nie jestem zwolennikiem blogów i owych nie czytam, przyczyn mozna doszukac sie poniekąd w powyższych postach.

np w tym poście?
Gloria napisał(a):
wszystko według moich zasad i norm moralnych o których nie zamierzam dyskutowac

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 00:35:41 

Gloria napisał(a):
dobro i zło to tylko porównanie:) chodzi mi o ta cienką granice. A nie jako cechy wrodzone czy tez nabyte.. To tylko jasny przykład do zobrazowania

Dobro , zlo i pycha to chechy wrodzone duma jest nabyta i to wlasnie moim zdaniem jest potezna granica gdyz nad cechami wrodzonymi jest ciezko zapanowac a nad nabyta juz nie.

Prosty przyklad z dobra i zla

Jedzie rozpedzony pociag bez kierowcy prosto na peron gdzie stoi 5 nieswiadomych smierci ludzi. Lecz ty mozesz im pomoc ciagnac za wajche od zwrotnicy i skierowac pociag na inny tor ,lecz na owym drugim torze stoi robotni takze nie swiadomy smierci.

A pytanie brzmi co zrobisz pociagniesz za wajche zabijajac tym robotnika czy nie zrobisz nic i pozwolisz 5 ludziom zginac pod kolami pociagu ??

indywidualne spojrzenie na swiat muzyczny - spojrzenie ktore ignorujac mody i trendy bardzo czesto je kreuje...

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 00:42:41 

Pochwały: 28
To nie jest znajdywanie różnicy miedzy dobrem a złem. Jestes skazany jak bohater tragiczny na to iż kazda twoja dezyja bedzie zła.
Ja dam ci przykład jak jest cienka granica dumy i pychy.
Zawodnik wygrał mistrzostwa. Udziela wywiadu i dizekuje wszystkim zawodnikom za walke wszystkim co go wspierali i uwaza to za sukces,
Drugi wiwatuje rozgłasza że byl zajebisty a inni to kmiotki i nie maja startu do niego i wiedzial ze wygra bo jest najlepszy.
*Zwierz@k
Poniekąd ale to by duzo wyjasniac.

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 00:48:37 

Shranz napisał(a):
Dobro , zlo i pycha to chechy wrodzone duma jest nabyta i to wlasnie moim zdaniem jest potezna granica gdyz nad cechami wrodzonymi jest ciezko zapanowac a nad nabyta juz nie.

Nikt nie rodzi się ani dobry, ani zły. Åšrodowisko z jakiego się wywodzimy nas nie determinuje. Jasne, można pójść po najmniejszej linii oporu i stać się dokładnie takim, jak nasi rodzice/koledzy/ludzie z otoczenia. Ale czy jesteśmy wtedy sobą, czy też czyjąś kalką? Nie ma żadnych wrodzonych cech, wszystkie się zdobywa na przestrzeni lat i doświadczeń. Można się urodzić w pijackiej, skrajnie patologicznej i przesiąkniętej złem rodzinie, a mimo wszystko wyjść na ludzi, tak samo jak być z tzw "dobrego domu" i skończyć w rynsztoku. My sami stanowimy o sobie.

Co do przykładu z pociągiem, to jest on po prostu głupi. Przede wszystkim, nie ma w nim żadnego dobra ani zła. Jeśli obiektem testowym jest zwykły przechodzień, to nie można od niego wymagać brania na siebie odpowiedzialności za życie tych ludzi. Czego by nie zrobił, to ktoś zginie, ale to nie jego wina, więc gdzie tu zło? Ma się pokierować pragmatyką i poświęcić jednego ratując pięciu? A może ten jeden też jest czyimś ojcem? Albo nawet samotnym ojcem? Samotnym ojcem ciężko chorej dziewczynki, więc haruje na kolei, aby zarobić na jej leczenie. Umiałbyś wybrać? Wątpię. Nie zrobiłbyś nic, tak jak każdy z nas. W tej sytuacji nie podjęcie działań też jest wyborem, bo jednak ktoś zginie, ale to nie nasza wina, nie nasza odpowiedzialność i nie nasz wybór, więc zadanie jest pozbawione sensu.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 00:49:06 

A tymczasem dziekuje za dyskusje. Ale jutro 2 wpisy 18 kolezanki i cala masa nauki z przedmiotów scisłych na poniedzialek wiec ide spac. Byc moze rano jeszcze zajżę

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 00:50:41 

Dobra, to idziemy spać, bo potem wpadnie Gomez i się spuści z podniecenia na klawiaturę, że do późnych godzin nocnych siedzimy na forum, a on ma super-wypasione prywatne życie.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 00:51:11 

Ja bym to nazwal skromnoscia.

Dwa przyklady ktore dales sie roznia.

Jezeli strzelil bym w meczu 3 bramki to oczywiscie bym byl bardzo dumny z siebie i okazal to mowiac ze jestem zajebisty oczywiscie nie zapominajac o druzynie z kora jestes zaprzyjazniony i lacza was dobre relacje, natomiast zwierzak nie jest zaprzyjazniony z tymi ulomami ktorych wyzywa. Wiec bad example

Ja bym to ulozyl w ten sposob zwierzak strzela 5 bramek druzynie przeciwnej ktorej nie lubi, a bramkarzem w tym teamie jest Gomez i ma podstawy bym powiedziec ale on jest beznadziejny wpuscil 5 bramek , ktore to ja mu strzelilem. I to wlasnie nie jest pycha , to jest duma z byca lepszym od kogos innego.

Gloria , Zwierz odpowiedzcie na moje pytanie dobra i zla bo jestem naprawde ciekaw

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 00:55 ]
Zwierz@K napisał(a):
Shranz napisał(a):

Nikt nie rodzi się ani dobry, ani zły. Åšrodowisko z jakiego się wywodzimy nas nie determinuje. Jasne, można pójść po najmniejszej linii oporu i stać się dokładnie takim, jak nasi rodzice/koledzy/ludzie z otoczenia. Ale czy jesteśmy wtedy sobą, czy też czyjąś kalką? Nie ma żadnych wrodzonych cech, wszystkie się zdobywa na przestrzeni lat i doświadczeń. Można się urodzić w pijackiej, skrajnie patologicznej i przesiąkniętej złem rodzinie, a mimo wszystko wyjść na ludzi, tak samo jak być z tzw "dobrego domu" i skończyć w rynsztoku. My sami stanowimy o sobie.

Co do przykładu z pociągiem, to jest on po prostu głupi. Przede wszystkim, nie ma w nim żadnego dobra ani zła. Jeśli obiektem testowym jest zwykły przechodzień, to nie można od niego wymagać brania na siebie odpowiedzialności za życie tych ludzi. Czego by nie zrobił, to ktoś zginie, ale to nie jego wina, więc gdzie tu zło? Ma się pokierować pragmatyką i poświęcić jednego ratując pięciu? A może ten jeden też jest czyimś ojcem? Albo nawet samotnym ojcem? Samotnym ojcem ciężko chorej dziewczynki, więc haruje na kolei, aby zarobić na jej leczenie. Umiałbyś wybrać? Wątpię. Nie zrobiłbyś nic, tak jak każdy z nas. W tej sytuacji nie podjęcie działań też jest wyborem, bo jednak ktoś zginie, ale to nie nasza wina, nie nasza odpowiedzialność i nie nasz wybór, więc zadanie jest pozbawione sensu.

Smiem polemizowac na temat dobra i zla gdyz to czyste cechy wrodzone.
W tym nie chodzi czy skonczy ktos na rynsztoku a jest z rodziny krolewskiej. Chodzi tu tylko i wylacze o wspolczucie , milosc i nienawisc

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 01:06 ]
Zwierz@K napisał(a):
Shranz napisał(a):

I to wlasnie o to chodzi ze nie podejmowanie dzialania jest wyjsciem. I jak sie domyslam kazda inteligenta osoba by tak napisala bo gdybys pociagnal za dzwignie tym bys zabil tego czlowieka, jak wspomniales mogl byc ojcem, harowac na rodzine itp. i tu sie wlaczaja twoje uczucia ktore Ci mowia to jest zle a wyjsciem jest nie podejmowanie zadnej akcji, zginie 5 ludzi ale to nie twoja wina chodz mogles im pomuc zabijajac jednego.

Logika nakazuje zabic jednostke by uratowac grupe, a uczucia karza nie robic nic gdyz bedziesz morderca i nie cchesz miec czlowieka na sumieniu.

to jest wlasnie ta roznica miedzy dobrem a zlem i wlasnie ten przyklad jest idealny by pokazac jak czlowiek zareaguje i nie wazne z jakiego domu jest jakich ma kolegow i ile ma pieniedzy.

indywidualne spojrzenie na swiat muzyczny - spojrzenie ktore ignorujac mody i trendy bardzo czesto je kreuje...

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 15:56:05 

PwnT^ napisał(a):
Trinity, matka Ci zabrania siedziec przy komputerze, ze w co drugim poscie o nim wspominasz?

raz wspomniałem dzieciaku

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 15:58 ]
Gloria napisał(a):
Nie jestem zwolennikiem blogów i owych nie czytam, przyczyn mozna doszukac sie poniekąd w powyższych postach. Ale nigdy nie mów nigdy

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 00:35 ]
Ale jedno pytanie czy w normalnym życiu tez uzywasz takiej szpoki by jak to pisales "pokazac ludziom gdzie ich miejsce w szeregu"?

w jakim realnym życiu jak on z domu się wyjść boi :D kobiet wstydzi, a kolegów nie ma ....

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 15:59 ]
shranz jakie bramki ty też jesteś z neo team ? :D czy co ? oO

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 16:00:06 

Pochwały: 60
Z relacji Miltena słyszałem, że Zwierz jest jota w jote taki sam przy piwie jak na forum;P

co do wyglądu, na pewno nie jest to mały zakompleksiony grubasek... ale po co więcej pisać :)

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 16:36:14 

Gomez napisał(a):
PwnT^ napisał(a):
Trinity, matka Ci zabrania siedziec przy komputerze, ze w co drugim poscie o nim wspominasz?

raz wspomniałem dzieciaku

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 15:58 ]
Gloria napisał(a):
Nie jestem zwolennikiem blogów i owych nie czytam, przyczyn mozna doszukac sie poniekąd w powyższych postach. Ale nigdy nie mów nigdy

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 00:35 ]
Ale jedno pytanie czy w normalnym życiu tez uzywasz takiej szpoki by jak to pisales "pokazac ludziom gdzie ich miejsce w szeregu"?

w jakim realnym życiu jak on z domu się wyjść boi :D kobiet wstydzi, a kolegów nie ma ....

[ Dodano: 21 Sty 2011, 2011 15:59 ]
shranz jakie bramki ty też jesteś z neo team ? :D czy co ? oO

To bylo porownanie , ktore odzwierciedlilo sytuacje na forum o

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 19:31:59 

Pochwały: 66
Ok już przebiliście nie mam czasu żeby śledzić all posty.
dobrzy jesteście :)
może jak bardzo będzie mi się nudziło i będę chciał być w temacie to przeczytam all ale pewni przez weekend to tu będzie z 10 nowych stron :freak:

Ramsey napisał(a):
Za wycenę w stylu Coalitiona byłbym wdzięczny xP

NovaS napisał(a):
napisze cos w stylu Coalitiona

Ronin napisał(a):
Jak Coalition zrobi wycene to nie ma ch...we wsi ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 19:46:21 

@Shranz, z twoim przykładem z pociągiem jest ten problem, że w samej konstrukcji tego zadania jest błąd, bo zakłada, że zwykły przechodzień, który nic nie ma wspólnego z zaistniałą sytuacją weźmie na siebie odpowiedzialność za czyjeś życie bądź śmierć. Takie zadania wymyślają niedouczeni psycholodzy, którzy potem na podstawie odpowiedzi (a każda jest zła) dobudują sobie odpowiednią teorię. Otóż świat tak nie działa. Å»eby zadanie miało sens, odpowiadającego należałoby umieścić w roli zawiadowcy stacji czy też maszynisty, oraz że w wyniku jego błędu czy niedopatrzenia musi podjąć krytyczną decyzję, z której konsekwencjami będzie musiał się zmagać do końca życia. Błąd, wybór, konsekwencje. W obecnej wersji wymagasz, aby ktoś wziął na siebie ciężar konsekwencji, choć to go nie dotyczy- to bez sensu i niczego ci to nie powie o osobie. Co do mojej odpowiedzi, to zawsze jest jeszcze jakieś wyjście. Skoro rozwiązaniem jest przestawienie zwrotnicy, a ta musi znajdować się odpowiednio daleko przed pociągiem, aby zadziałała prawidłowo, to znaczy że bohater zadania jest przy niej, czyli również w odpowiedniej odległości od pociągu. Moją odpowiedzią jest wskoczenie do jadącego składu i użycie hamulca, jednocześnie pociągając za linkę od gwizdka, w celu ostrzeżenia ludzi o nadciągającym pociągu. Ludzie się cofają, pociąg hamuje, nikt nie ginie. Dziękuję, dobranoc.

Shranz napisał(a):
Smiem polemizowac na temat dobra i zla gdyz to czyste cechy wrodzone.
W tym nie chodzi czy skonczy ktos na rynsztoku a jest z rodziny krolewskiej. Chodzi tu tylko i wylacze o wspolczucie , milosc i nienawisc

Człowiek nie rodzi się ani pełen miłości, ani pełen nienawiści, jednego i drugiego uczy się żyjąc, więc nie może to być cecha wrodzona.

Cat^ napisał(a):
Z relacji Miltena słyszałem, że Zwierz jest jota w jote taki sam przy piwie jak na forum;P

co do wyglądu, na pewno nie jest to mały zakompleksiony grubasek... ale po co więcej pisać :)

Jestem starym/nastoletnim, małym/wysokim, chudym/grubym, pryszczatym/w pinglach (bądź jedno i drugie), zakompleksionym/z rozdmuchanym ego palantem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 21:08:08 

Co do sytuacji z pociągiem to mam to samo zdanie jak Zwierzak. Z tym, że nie jestem w stanie powiedziec co zrobic bo taka sytuacja wzbudza nielada emocje i tak na sucho piszac to mozna tylko teorie stwarzac.
Co do cech wrodzonych to uwazam inaczej.
Miłosc, dobro zło, nienawisc są wryte w człowiek od urodzenia tylko otoczenie, społeczeństwo koledzy czy rodzina mogą miec wpływ na zatracenie,zatarcie,przyćmienie tych cech.

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 21:18:59 

Szczerze wątpię, aby bezzębny worek skóry, który szcza pod siebie i głownie czas spędza był w stanie odróżnić dobro od zła, czy też wykazać się empatią czy okrucieństwem. Nie może, bo nie wie co to jest. Dopiero środowisko/otoczenie/rodzice go tego nauczą, więc nie może to być cecha wrodzona.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-01-21 21:31:30 

Taki bebec napewno sam nie mozne okazac żadej z cech. Ale jezeli bedzie bity w patologicznej rodzinie, bez wizji na lepsze jutro, to uważam ze w takiej osobie wciaz można odnależć dobre cechy. Bo to,że zostal w takim środowisku wychowany nie znaczy że sam taki musi byc.

PussyFcvker aka
MrBoczek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona