Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-07-07 11:00:27
Łączny czas online:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-25 17:47:25 

Pochwały: 3
A skąd ty wiesz jak mają ludzie na wsi :/ Raczej forum jest do tego że by dyskutować i wymieniać poglądy a nie rzucać teksty niech sobie strzelą w łeb jak dla mnie tak jak napisałem wypowiedź trola :/ i nie zmienię zdanie. Bo nikt nikogo nie atakował tylko ty wprowadziłeś taką atmosferę... Jako że pracowałem na stacji paliw i miałem jako tako pojęcie o cenach i narzucaniu ich przez orlen mogę jasno stwierdzić że ceny w Polsce mogły by być tańsze od tak sobie, a że ty stwierdzasz że nie masz chleba to go nie wpie... to idz po zasiłek jak dla mnie też są adekwatne do poziomu... Bo samochód nie jest rarytasem że by miesięcznie wpakować w niego połowę wypłaty. Bo cały rynek napędza paliwo i od niego zależy czy będziemy szamali chleb po 2.5 czy po 4 zł... Tyle na ten temat nie chce mi się dyskutować w temacie w którym osoba wszystko wie... Pozdrawiam i ustosunkuj się do tego że czasem można się od kogoś czegoś nauczyć...

Ostatnio edytowano 2011-03-25 17:48:40 przez veritas2309, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-25 17:48:23 

Pochwały: 15
Zwierzak leszczu co tam znowu płaczesz co to twoje pitolenie ma z tym co napisałem ?

"A wiesz, że możesz takiego lekarza pozwać? Nie umiesz się bronić przed niesprawiedliwością?" gl przy pozywaniu, widze ci nie zlych smieci na tej uczelni powciskali hehe na pozywanie to trzeba miec czas zdrowie i kase, a chory człowiek nie ma na to czasu

Teraz zwierzaczek kozak bo rodzinka daje na hamburgery w MC i pewno na pizze w Degrasco :D czy tam pizzy hut ;p Zobaczy dopiero jak po tej jego smiesznej aministracji dostanie prace za 1200 na miech i bedzie musial sie uczymac ;p Ale co na razie moze chojraka zgrywac

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-25 18:01:59 

Pochwały: 8
nie masz kase na paliwo kup samochód na gaz i podejrzewam, że ludzie ubodzy tak robią a nie płaczą na forach i strajki chcą robić (chcesz to weź udział i tankuj jakąś wodę nazywaną paliwem z nieznanych stacji)

Nie wierzycie nam, ze obróci się to przeciw wam?

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-25 18:29:30 

Pochwały: 74
veritas2309 napisał(a):
A skąd ty wiesz jak mają ludzie na wsi :/

Podróże? Książki? TV? Mózg?

veritas2309 napisał(a):
Raczej forum jest do tego że by dyskutować i wymieniać poglądy a nie rzucać teksty niech sobie strzelą w łeb jak dla mnie tak jak napisałem wypowiedź trola :/

Masz całkowitą rację. Co do strzelania w łeb, napiszę to po raz drugi- METAFORA.

veritas2309 napisał(a):
Jako że pracowałem na stacji paliw i miałem jako tako pojęcie o cenach i narzucaniu ich przez orlen mogę jasno stwierdzić że ceny w Polsce mogły by być tańsze od tak sobie, a że ty stwierdzasz że nie masz chleba to go nie wpie... to idz po zasiłek jak dla mnie też są adekwatne do poziomu... Bo samochód nie jest rarytasem że by miesięcznie wpakować w niego połowę wypłaty. Bo cały rynek napędza paliwo i od niego zależy czy będziemy szamali chleb po 2.5 czy po 4 zł... Tyle na ten temat nie chce mi się dyskutować w temacie w którym osoba wszystko wie...

OK, a co w tym jest niezgodnego z tym, co napisałem ja? Hm? Jesteś w stanie wskazać różnice, czy też twój przeżarty zawiścią mózg na to nie pozwala?

Cytuj:
Zwierzak leszczu co tam znowu płaczesz co to twoje pitolenie ma z tym co napisałem ?

Chciałem cię tylko powitać, zanim znów znikniesz na trzy miesiące ;)

Trinity napisał(a):
"A wiesz, że możesz takiego lekarza pozwać? Nie umiesz się bronić przed niesprawiedliwością?" gl przy pozywaniu, widze ci nie zlych smieci na tej uczelni powciskali hehe na pozywanie to trzeba miec czas zdrowie i kase, a chory człowiek nie ma na to czasu

Ale na płakanie po forach, to mają czas?

Cytuj:
Teraz zwierzaczek kozak bo rodzinka daje na hamburgery w MC i pewno na pizze w Degrasco :D czy tam pizzy hut ;p Zobaczy dopiero jak po tej jego smiesznej aministracji dostanie prace za 1200 na miech i bedzie musial sie uczymac ;p Ale co na razie moze chojraka zgrywac

Nie pracuję w zawodzie i nigdy nie miałem zamiaru. Mam dwie prace po pół etatu i mi to styka, jestem w stanie się utrzymać sam. A czym ty się możesz pochwalić, poza próbami wyzywania mnie na forum?

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-25 21:35:23 

Hmm,dla mnie chore jest państwo produkujące biedaków i ciekawa jestem czy za 40 lat Zwierzak na "wypasionej"emeryturze usłyszy od innego 20-letniego"Zwierzaka"-nie wp..chleba jak cie nie stać?

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-25 22:34:53 

Pochwały: 28
3/4 zasobów kopalnych skonczy sie jeszcze za naszego życia wiec jest sie czym martwic.
Co do życia na wsi Zwierzak troche wstecz z tym jestes. To juz nie jest ta wies sprzed 10-15 lat. Ludzie nie są juz samowystarczalni jak niegdys. wiekszosc szkól zamykana gospodarka oplacalna tylko na duża skala. Ci zachartowani to juz niestety babcie i dziadkowie. Å»rodła odnawialne czy kilku krotnie wydajniejsze to również jak na nasze czasy bajka. Owczesna polityka jest calkowicie destruktywna i nastepny rzad bedzie mial nie lada robote by to chociaz wyprostowac. Tu nie chodzi o jakies smieszne plakanie na forum jak to sie tego czepiles. Ja akurat wyrazam swoje opinie majac w glowie nadchodząće wybory i myśl że sporo ludzi z forum bedzie glosowac pierwszy badz drugi raz dopiero.

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 00:55:15 

Pochwały: 9
Gloria napisał(a):
3/4 zasobów kopalnych skonczy sie jeszcze za naszego życia wiec jest sie czym martwic.
Co do życia na wsi Zwierzak troche wstecz z tym jestes. To juz nie jest ta wies sprzed 10-15 lat. Ludzie nie są juz samowystarczalni jak niegdys. wiekszosc szkól zamykana gospodarka oplacalna tylko na duża skala. Ci zachartowani to juz niestety babcie i dziadkowie. Å»rodła odnawialne czy kilku krotnie wydajniejsze to również jak na nasze czasy bajka. Owczesna polityka jest calkowicie destruktywna i nastepny rzad bedzie mial nie lada robote by to chociaz wyprostowac. Tu nie chodzi o jakies smieszne plakanie na forum jak to sie tego czepiles. Ja akurat wyrazam swoje opinie majac w glowie nadchodząće wybory i myśl że sporo ludzi z forum bedzie glosowac pierwszy badz drugi raz dopiero.

Zasoby kopalne hmm same nasze polskie zasoby ropy są oceniane na ok 150 lat eksploatacji.

No to chyba było oczywiste że małe gospodarstwa nie mają racji bytu i trzeba było brać sie do pracy przez te 15 ostatnich lat , teraz gospodarstwo przy produkcji roślinnej musi być minimum 100ha + oczywiscie trzeba zainwestować w silosy aby sprzedać zboże po dobrej cenie (np teraz już płaca 1k pln za tone zboża gdzie w zeszłym roku za to samo jakościowo zboże płacono 450 pln). Znam kilka osób które zaczynając z ojcowizną 20-30ha i ciężko pracując były w stanie osiągnąć gospodarstwa ok 400-500ha i zakupić porządny sprzęt do pracy na roli. Co do polskiej wsi można pisać wiele ale oprócz małej grupy ludzi którzy chcą pracować jest grupa której się nie chce i wyciąga ręce do państwa.

Co do źródeł energii odnawialnej obecnie jest ona podzielona na kilka grup : słoneczna,wiatrowa,geotermalna i biogaz.
Dla indywidualnych użytkowników najlepsza opcją są panele słoneczne albo geoterma (jeśli po przeprowadzeniu pomiarów jest możliwość użycia tego sposobu pozyskania energii) wydajność jednej i drugiej metody jest bardzo dobra przy czym solary są sporo tańsze w eksploatacji ale muszą być stosowane z drugim źródłem ciepła bo jak niema słońca nie grzeją ... geoterma sporo kosztują odwierty i instalacja ale potem już niema problemów.

Wiatraki i biogazownie stawiają duże firmy bo koszta są duże np jeden wiatrak z mocy 2mw z pełnym oprzyrządowaniem to koszt rzędu 13mln pln gdzie przy średniej sile wiatru jego żywotność to ok 20lat.

W Polsce szkoły sa zamykane z kilku powodów jednym z głównych niż demograficzny i zbyt duża liczba nauczycieli a że ci w małych miejscowościach nie posiadają znajomości to sa pierwsi do odstrzału a drugi powód to przerzucenie finansowania na gminy z których wiele niema na to środków więc zamyka placówki.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 02:11:53 

Pochwały: 1
M4TI napisał(a):
nie masz kase na paliwo kup samochód na gaz i podejrzewam, że ludzie ubodzy tak robią a nie płaczą na forach i strajki chcą robić (chcesz to weź udział i tankuj jakąś wodę nazywaną paliwem z nieznanych stacji)

wybaczcie że wtrącę ostatnio właśnie widziałem takiego 'ubogiego'
niedawno bo jakis tydzien temu podjechała za mną Insygnia Opelek tankował gaz do niej no rozłożony na łopatki byłem..
a co do instalacji gazowej to nie jest taki zły pomył szybko sie zwraca, a teraz jeszcze szybciej przy tych cenach paliw, ale nie którzy traktuja to jako obciach czy cos, zeby w gazowni jeździć, a mi to tam koło wacka lata, dla mnie gaz ftw. mniejsze zanieczyszczenia etc

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 09:22:32 

150 lat? skad takiego informacje... Przy obecnym wzroscie zapotrzebowania za 50 lat bedą rezerwy światowe.
Co do nauczycieli na wsi sie nie zgodze. ZA moich czasów na tescie na koniec podstawówki moja klasa miala najlepszy wyniki w województwie dolnoślaskim a teraz szkola zostanie zamknieta. Faktem jest odchodzący niż lecz za 4-6 lat w szkole byloby 3-4 razy wiecej dzieci.
źrodła energi odnawialnej to bajka. By np. zdobyc energie jaka polska bedzie potrzebowala za ok 20 lat potrzebabybyło zbudowac wiatraki na powierzchni 2 wojewówdzt.
Tym czasem zamyka sie kopalnie. Ogranicza siewydobycie wegla który jest głownym nosnikiem energii. Polska majac ogromne zloza Co roku kupuje coraz wiecej zasobów surowca. Czy to jest normalna polityka?

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 09:59:34 

Gloria napisał(a):
150 lat? skad takiego informacje... Przy obecnym wzroscie zapotrzebowania za 50 lat bedą rezerwy światowe.
Co do nauczycieli na wsi sie nie zgodze. ZA moich czasów na tescie na koniec podstawówki moja klasa miala najlepszy wyniki w województwie dolnoślaskim a teraz szkola zostanie zamknieta. Faktem jest odchodzący niż lecz za 4-6 lat w szkole byloby 3-4 razy wiecej dzieci.
źrodła energi odnawialnej to bajka. By np. zdobyc energie jaka polska bedzie potrzebowala za ok 20 lat potrzebabybyło zbudowac wiatraki na powierzchni 2 wojewówdzt.
Tym czasem zamyka sie kopalnie. Ogranicza siewydobycie wegla który jest głownym nosnikiem energii. Polska majac ogromne zloza Co roku kupuje coraz wiecej zasobów surowca. Czy to jest normalna polityka?

Jakbyś nie zauważył tu niema znaczenia kto jakie ma wyniki liczy się kasa i znajomości.

Ciężko powiedzieć ile dzieci będzie za 4-6 lat bo jak tak dalej będzie w kraju to mało kto będzie decydował się na dziecko z prostej przyczyny nie będzie go na nie stać no i oczywiście trzeba dodać do tego emigrację zarobkową bo ci którzy wyjadą/wyjechali nie wrócą do kraju bo do czego tu wrócić?

Co do odnawialnych źródeł energii jesteś ignorantem i nie znasz tematu to co napisałem jest faktem i na to wszystko można dostać dofinansowane tylko trzeba wybrać mądrych ludzi do gminy bo to ona się tym zajmuje , za solar który wart ok 9tyś płacisz 1k reszta jest dofinansowana z funduszy unijnych i z gminy.
Wiatraki nie są zbyt dobrym rozwiązaniem ale się je buduje ze względu na dopłatę ekologiczną do 1kw ...
Polsce potrzebny jest atom to bezsprzeczny fakt , potrzeba jest też budowa kilku zbiorników retencyjnych (bez tego nadal będą powodzie w tym roku pewnie też) ,a co za tym idzie powstaną siłownie wodne.

Kopalnie powinno się zamykać i restrukturyzować bo żadna nie jest rentowna , zobacz jakie patologie tam występują ile pieniędzy idzie na oddłużanie , ilu ludzi idzie na wczesną emeryturę ludzi którym się to nie należy, szybsze emerytury górników pracujący pod tak ale dla innych ? Z jakiej racji ?
Druga sprawa chyba nie zauważyłeś ale od kiedy jesteśmy w EU musimy płacić za "limity emisji CO2" co się ładnie przekłada na ceny energii el. no i oczywiście wszystkich produktów z tym związanych.
Prywatne przedsiębiorstwa będą kupowały tańszy węgiel (np rosyjski) bo nikt niema przykazu płacić dwa razy drożej za krajowy. Do momentu jak w Polsce nie zmieni się prawa związkowego na normalne i przestanie zatrudniać dyrektorów przez nadania polityczne, taka patologia będzie się utrzymywała co oczywiście prowadzi do upadku kolejnych firm państwowych co z kolei z inteligencją nam rządzących będzie prowadziło do podwyżki podatków.

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 10:20:25 

Haha emisja CO2 kazdy wykladowca sie smieje z tego na mojej uczelni. To czysta wymówka. Przy budowie kilku nowych elektrowni weglowych przy obecnej technice mozna jeszcze zmiejszyc emisje majac wiecej elektrowni.
Kopalnie powinno sie zamykac? To z czego bedziemy czerpac zapotrzebowanie na energie? Solary? wiatraki? to tylko czysta bajka i jakies 2% calego zapotrzebowania a co z 98%? Atom? ty wybudujesz a twoje dzieci zamkna jezeli na tym ma sie głownie opierac energetyka w polsce. Jest potrzebny jak najbardziej ale raczej jako wspieranie obecnej niz jej zastepowanie
Dlaczego zagraniczne panstwa wykupuja stare zamkniete kopalnie w polsce które dla naszego panstwa sa " podobno"nie oplacalne. A dla Amerykanów czy szwedów sie oplaca?
Tansze jest sprowadzanie wegla niz jego wydobyscie? Co to za bzdury. Energia atomowa też nie jest na stale bo pierwiastkóq atomowych na ziemi niestety nie jest nieskonczona ilosc.
Ja mówie na przestrzeni mojego regionu i tu akurat wiem jak sytuacja wygląda i wiem ze za ok 4-6 lat bedzie 3-4 razy wiecej dzieci w szkole podstawowej.

PussyFcvker aka
MrBoczek

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 12:53:00 

"Nie pracuję w zawodzie i nigdy nie miałem zamiaru. Mam dwie prace po pół etatu i mi to styka, jestem w stanie się utrzymać sam. A czym ty się możesz pochwalić, poza próbami wyzywania mnie na forum?"

Zwierzak to jaki jest sens, że studiujesz to co studiujesz ? Może czas na zmianę kierunku ? Po którym będziesz miał godną pracą :)

Ja cały czas pracuje jak coś :) + studia + siłownia i jakoś daję radę póki co :) I studiuje nie łatwy kierunek :p

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 12:55:07 

Pochwały: 3
No i tu się z tobą kolego nie zgodzę "Haha emisja CO2 kazdy wykladowca sie smieje z tego na mojej uczelni. To czysta wymówka. Przy budowie kilku nowych elektrowni weglowych przy obecnej technice mozna jeszcze zmiejszyc emisje majac wiecej elektrowni. " Bo każdy kraj w UE ma normy na produkcję CO2 do atmosfery i nasz piękny kraj produkuję go już i tak na granicy wiec jeśli przekraczali byśmy normy to płacili byśmy astronomiczne kary/kwoty do puli jaką jest UE! Jest to nieopłacalne.

Co do instalacji gazowej to nie koniecznie jest ona opłacalna że by się zwracała to trzeba dużo robić km bo przegląd jest droższy, jest robiony 2 razy częściej, wymieniane są filtry i do tego eksplatacja samochodu jest większa wiec owszem samochód na gaz jedynie przy dużym zapotrzebowaniu na km!

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 12:58:27 

veritas2309 napisał(a):

Co do instalacji gazowej to nie koniecznie jest ona opłacalna że by się zwracała to trzeba dużo robić km bo przegląd jest droższy, jest robiony 2 razy częściej, wymieniane są filtry i do tego eksplatacja samochodu jest większa wiec owszem samochód na gaz jedynie przy dużym zapotrzebowaniu na km!

No i każdego nie stać, żeby od razu wyłożyć 2k+ zł na instalację lpg.... :/

Tytuł:
PostNapisane: 2011-03-26 13:33:11 

Gloria napisał(a):
Haha emisja CO2 kazdy wykladowca sie smieje z tego na mojej uczelni. To czysta wymówka. Przy budowie kilku nowych elektrowni weglowych przy obecnej technice mozna jeszcze zmiejszyc emisje majac wiecej elektrowni.
Kopalnie powinno sie zamykac? To z czego bedziemy czerpac zapotrzebowanie na energie? Solary? wiatraki? to tylko czysta bajka i jakies 2% calego zapotrzebowania a co z 98%? Atom? ty wybudujesz a twoje dzieci zamkna jezeli na tym ma sie głownie opierac energetyka w polsce. Jest potrzebny jak najbardziej ale raczej jako wspieranie obecnej niz jej zastepowanie
Dlaczego zagraniczne panstwa wykupuja stare zamkniete kopalnie w polsce które dla naszego panstwa sa " podobno"nie oplacalne. A dla Amerykanów czy szwedów sie oplaca?
Tansze jest sprowadzanie wegla niz jego wydobyscie? Co to za bzdury. Energia atomowa też nie jest na stale bo pierwiastkóq atomowych na ziemi niestety nie jest nieskonczona ilosc.
Ja mówie na przestrzeni mojego regionu i tu akurat wiem jak sytuacja wygląda i wiem ze za ok 4-6 lat bedzie 3-4 razy wiecej dzieci w szkole podstawowej.

I co z tego że limity CO2 to wymówka , tak SLD podpisało traktaty akcesyjne a obecny rząd nie zrobił nic jak nam te limity obniżono i niema co na ten temat pisać bo wiadomym jest że ma to na celu spowalnianie wzrostu gospodarczego krajów rozwijających się.Ale płacić je trzeba więc automatycznie cena energii el idzie w górę i nie tylko jej.

Wiesz w ogóle na jakiej zasadzie działają solary czy o ile obniżają wydatek na opał rocznie ? bo czytając twoje posty szczerze wątpię.
Tak samo czystą bajką jest to że Niemcy posiadają 16 elektrowni atomowych nie? Gdyby to było głupota nie budowano by ich na całym świecie.
Polsce wystarczyła by 1 duża lub 2 mniejsze ale jest to blokowane głównie przez lobby węglowe a taka inwestycja obniżyłaby cenę energii el. o ok 40%.

Na świecie energetyka zaczyna opierać się głównie na atomie i elektrowniach wodnych , i jakbyś nie zauważył elektrownie węglowe to nie tylko emisja gazów ale odpady stałe z którymi jest problem.

I tak w Polsce powinno się zamknąć większość kopalni bo są nierentowne , przynoszą straty ( wyjątkiem był okres przygotowawczy przed igrzyskami w chinach ). A wiesz dlaczego bardziej się kupować obcy węgiel ? Bo jak się jego cenę doda do marży pośrednika i ceny transportu to i tak wychodzi taniej niż i to jest faktem . Na koniec można dodać ,że od stycznia 2012 w Polsce będzie wprowadzona akcyza na węgiel co przy wzroście cen paliwa da wzrost ceny ok 200zł za tonę co jak można się domyślić przełoży się na cenę energii el.

Pierwiastków atomowych jest mało , a wiesz że Polska ma jedne z największych złoży uranu w europie?
I na nasze potrzeby spokojnie by nam starczyło na długi czas.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona