Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-06-07 13:26:31
Łączny czas online:

Autor Wiadomość
 Tytuł: Lokal Usługowy jako serwerownia i jego początki...
PostNapisane: 2013-01-06 21:52:52 

Cześć. Nowy rok , brak ciekawej pracy a nowe chęci do stworzenia czegoś.

Chciałbym otworzy własny lokal usługowy tzw. serwerownia gdzie znajdowywaly by sie servery dedykowane. Zanim wejde w głebokie morze chcialbym sie dowiedziec wiekszej ilosci zagadnien w tym kierunku. Sam tego nie zrobie to oczywiste lecz z inna osoba ktora sie bedzie znać napewno jest sieć szansy. Tylko czy to bedzie opłacalne...?

Jak wyglada taki lokal, ile pieniedzy trzeba włozyć na początek ,sprawa z papierami , jak wyglada sprawa z dotacja z UE ? Powiedzmy początkowy ala amotorski lokal.

Mój plan jest taki : ( prosze o poprawienie , sugestie , opinie )

1.Wynajem lokalu przynajmniej 40/50 m2 za cene 1000-1500 pln
2.Nazwa lokalu wraz z obszernym szkicem połozenia z kazdej z instalacji.
3.Zarejestrowanie firmy i jej działanosci i zdobycie NIP,Regon.
4.Wykupienie sprzetu:

-Półki Rack 2/3 na start
-zakupienie 2/3 serverow po 2 dyski na server.
-Zamówienie 1/2 dostawców internetowych -predkość 100 mb/s
-Zakupienie 1/2 routerow
-Pełne okablowanie
-Oprogramowanie Windows 1/2 rózne wersje
-Kupno komputera biurowego by przegladac status serverow
-Pozostałe akcesoria do serverow
-Akcesoria BHP
-Stworzenie reklamy na np. Okno lokalu/banneru/wlasnej strony internetowj

W moim mieście nie ma takiego lokalu a przynajmniej ja nie widziałem to być moze plus ponieważ mieli by wszystko w pobliżu. Zważywszy że ludzi aspirujacych do tworzenia prywatnych serverow z grami , z portalami z duza baza danych jest coraz wiecej to chciałym w to wkroczyc z małymi krokami do przodu.

lokal za -+1500 pln + media( w tym duże zużycie energii) + duże koszty poniesione na początku na sprzęt + informatyk na konfiguracje serverow wraz z innym sprzetem + osoba zatrudniona do biura i pilnowaniem porzadku

No i czy Firma jednoosobowa rozlicza sie samodzielnie ze wszystkiego czy jest w takim lokalu zatrudiona rowniez osoba od księgowosci ?

Jeżeli wszystko bedzie już na miejscu i rozpoczynam swoja działalnosc i mam pierwszych klientow to czy po tym czy ( najlepiej przed) mogę upomniec sie o dotacje z UE ? I na co te pieniadze moge przeznaczyć?

Jeżeli znajde jeszcze inne pytania a takie owe będa to napisze.

UPDATE :~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A czy trzeba miec licencje na server/y ktore bym posiadał w pomieszczeniu ?

I czy 20 tysiecy na rozpoczecie tego by wystarczyło ?

Biorac pod uwage to ze w najgorszym wypadku bym zakupił 2 maszyny porządniejsze i do kazdej z nich po 4/5 klientow i wirtuale cisnal ...~!?
1 szafka RAC na 1 maszyne.

Tu chodzi o rozkrecenie wlasnego biznesu.
Więc wydzierżawienie maszyn w innej serwerowni mija sie z celem bo za duzo pozniej problemow.

Tytuł: Re: Lokal Usługowy jako serwerownia i jego początki...
PostNapisane: 2013-01-06 22:28:31 

Pochwały: 66
na informatyce się nie znam więc nie pomogę w techincznych sprawach ale może coś się przyda.

1 sprawa jakie to miasto? ile ma mieszkańców? jakiś wywiad wcześniej tzn sprawdzenie rynku? na forach miasta ? po informatykach ?etc ludziach którzy siedzą w czymś takim?

2 sprawa dobrze byłoby znaleźć takie coś gdzieś w PL i jechać zobaczyć jak to śmiga, popytać tam najlepiej BY Ci pomogli.

3 jeśli chcesz to rozkręcić za 20 tyś dobrze gdybyś miał od kogo pożyczyć w razie "W" drugie 20.

4 dotację na 1000% byś dostał , te 20 tyśków lub czasem są akcje że 40 tysięcy można zgarnąć.
z programu od 2007-2013 masz 18 tyś dostajesz wcześniej all projekt musisz zrobić dać mi jak Ci dadzą musisz wydać kasę tak jak w projekcie pisałeś, warunek to żebyś prze rok prowadził działalność.
A i warunek chyba tam był że 6 miechów bezrobotnym musisz byc czy tam 12 miesięcy. To jest różnie są czasem różne akcje musisz do UP podejść i popytać
Z tego co orientuje unia ma odchodzić od "dawania" kasy i przechodzić na "pożyczanie" kasy tzn jakieś kredyty etc czyli już za free nie będzie pewnie kasy po 2013.

5 1osobowa jak i 2 osobowa firma może rozliczać się sama, możesz skorzystać z usług księgowej lub biura rachunkowego (pewnie drożej) tzn znaleźć zaufaną księgową która po godzinach całą tą robotę zrobić. Nie zatrudniać jej!!! bo to dodatkowe koszty.

6 "osoba zatrudniona do biura i pilnowania porządku " a to Ty co byś robił jak nie to?

Ramsey napisał(a):
Za wycenę w stylu Coalitiona byłbym wdzięczny xP

NovaS napisał(a):
napisze cos w stylu Coalitiona

Ronin napisał(a):
Jak Coalition zrobi wycene to nie ma ch...we wsi ;)

PostNapisane: 2013-01-08 21:53:06 

Legnica 100 tysięcy ludzi w tym zadnego takiego lokalu. Nawet jak by był to lokal 20-30 m2 to bylo by fajnie na 2/3 szafeczki z całymi akcesoriami.

Ja bym przyjmował zlecenia , kupowal i dobierał sprzet, reklamował ten biznes bo najwazniejsze by mieć ludzi chetnych ktorzy by chcieli zamówic owe dedyki.

Tylko boli mnie fakt ze na modernizacje instalacji pewnie by najemca nie wyraził zgody a jak juz to za opłata ;d .

Wiem wiem Kesigowa tylko wtedy gdy potrzebna tak samo by było z Informatykiem ktory bedzie przychodzil konfigurowac sieć wraz całym sprzetem. I aby był w razie potrzeby. A tak do mniejszych problemow to jakiś znajomy na telefon jak by wiedział co i jak działąc :) zawsze by wyszlo taniej.

Powklejam pare domniemań i opini na ten temat bo napisałem temat na kilku forach komputerowych ale nie dostałem rzetelnej informacji :( :

Cytuj:
zastanów się czy będziesz w stanie przebić cenowo z ofertą wśród dużych graczy tej branży, którzy są już trochę na rynku, mają znacznie większy park maszynowy

Cytuj:
Człowieku zarejestruj spółkę na Cyprze bo zaraz POdatki, ZUSy i Złodzieje z Wiejskiej Cię wykończą.

Cytuj:
W Pupie dają dla bezrobotnych $ na otwarcie działalności, tylko, że jest to nieduża kwota.
I trzeba spełnić surowe wymogi (jak ktoś kiedyś powiedział, dokumentów jest tyle, jakbyś podpisywał kredyt na mln zł.. o załatwianiu już nie mówię).

Cytuj:
Najpierw się zastanów, czy będziesz miał klientów. Dolicz też spore opłaty za prąd i zakup klimatyzacji dla serwerów.

Klienci pewnie sie znajdą jezeli dobrze wyłoże towar i dobrze go zaprezentuje. do samych gier jak sam Knight Online (?) nawet jak by nie spojrzeć na prywatne servery nawet głupiego (metin2) codziennie po kilka nowych serverow.

PostNapisane: 2013-01-09 06:36:09 

Pochwały: 11
Rozkręcenie tego typu serwisu wymaga dużej znajomości w tej dziedzinie. Serwery do kupienia nie są tanie a wysokim internetem też musisz się pochwalić. Jak nie znasz się na tym to radziłbym się w to nie pchać. Coś Ci się zepsuje to musisz to naprawić w jak najkrótszym czasie a co za tym idzie musisz zatrudnić informatyka i dobrze mu zapłacić. Gorzej jak nie będzie w stanie przyjechać tego samego dnia do Twojej serwerowni i masz 1 dzień w plecy. No i też nie wiadomo co to za usterka i ile to będzie naprawiać.

Dofinansowanie z Unii byś dostał, ale też nie na piękne oczy. Musisz mieć żyrantów na określoną kwotę i Twoja firma musiałaby utrzymać się co najmniej rok na rynku.

PostNapisane: 2013-01-09 14:49:33 
Forumowy bot administracyjny

Pochwały: 9
Potwierdzam to co napisał N2E.
Nie wiem też czy 20 tyś na start by wystarczyło. W takim lokalu musisz zapewnić w pełni profesjonalne rzeczy, w serwerowni nawet ściany muszą byś ze specjalnych materiałów(tzn muszą... można i w piwnicy na desktopach odpalić serwerownię, ale nie o to chodzi). Więc całość to olbrzymie pieniądze, do tego dochodzi sprawa łącza, które musi być porządne i z klasy nie dla użytkowników docelowych(znaczy się nie neostradowe :) ), więc znowu leci do góry koszt bo to nie jest 50 zł za milion Mbitów :).

Wydaje mi się, że to jest biznes, za który można się brać tylko i wyłącznie jeśli ma się o tym pojęcie. W przeciwnym wypadku to lipa :(.

Utrzymanie strony- 1300 zł, internet- 100zł, dać komuś bana- bezcenne
Ludzie teŻ się cieszą, kogoś zabiją, kogoś powieszą
Lama, lamer - osobnik, który nie wie, Że nie wie, tym samym mniema, Że coś wie, mimo, Że nie wie

Cat^ napisał(a):
spoko dla mnie nadal masz 16 lat, bo tak mi sie utrwaliło

Cat^ napisał(a):
ze wszystkich co grali na ZłotymWarkoczu z pacanem to najlepiej wypadł jatokor

Pacan napisał(a):
bo pamietam chyba najlepiej grales na zlotym, zwierzaki koty i scary sie chowaja

Obrazek Obrazek

PostNapisane: 2013-01-09 15:20:33 

Pochwały: 66
czasem są konkursy na dofinansowanie lub jakieś inne programy że po 40 tyś było ale to chyba tylko na obszarach wiejskich. Jak mówiłem kasy jeśli obliczyłbyś 30 tyś na początek to dobrze mieć 60tyś w razie "w" na inne wydatki , naprawy itd. No i wiadomo jeśli nie jesteś w tym bity ja bym odpuścił i szukał innego biznesu..
Liczyłeś +- ile byś zarobił na czysto na miech? bo jak 1000 -1500 i to nie na pewno to lepiej szukać pracy w tej kasie lub inny biznes. Jest fajne forum o biznesach możesz tam swój przedstawić może ktoś pomoże

http://www.biznesforum.pl/?sid=bb495819 ... ad81adef2a

masz tam o dotacjach itd itp i masę często dość przemyślanych pomysłów na których nie trzeba się znać.

Ramsey napisał(a):
Za wycenę w stylu Coalitiona byłbym wdzięczny xP

NovaS napisał(a):
napisze cos w stylu Coalitiona

Ronin napisał(a):
Jak Coalition zrobi wycene to nie ma ch...we wsi ;)

PostNapisane: 2013-01-09 18:03:16 

Pochwały: 9
Poczytaj na http://www.webhostingtalk.pl

Utrzymanie strony- 1300 zł, internet- 100zł, dać komuś bana- bezcenne
Ludzie teŻ się cieszą, kogoś zabiją, kogoś powieszą
Lama, lamer - osobnik, który nie wie, Że nie wie, tym samym mniema, Że coś wie, mimo, Że nie wie

Cat^ napisał(a):
spoko dla mnie nadal masz 16 lat, bo tak mi sie utrwaliło

Cat^ napisał(a):
ze wszystkich co grali na ZłotymWarkoczu z pacanem to najlepiej wypadł jatokor

Pacan napisał(a):
bo pamietam chyba najlepiej grales na zlotym, zwierzaki koty i scary sie chowaja

Obrazek Obrazek