Niewykluczone, ?e temat ten wyda si? wam mocno nudny i nieciekawy, ale kto wie, mo?e zamieni si? w ca?kiem interesuj?c? dyskusj?, gdzie ludzie dowiedz? si? czego? ciekawego. Przyznaje ?e s? to bardzo lu?ne rozmy?lania, kt??re ma?o kogo obchodz?, ale czasem poza expieniem i pk cz?owiek ma chwile refleksji...
Ostatnio sporo zacz??em my?le? o ludzkiej moralno?ci w grach typu MMORPG, przedewszystkim opieraj?c si? na obserwacji USKO. Pomijam oczywi?cie przedstawicieli innych narodowo?ci, bo o tych mo?na by si? d?ugo rozpisywa?, ale ?e mo?na by mnie wtedy pos?dzi? o stronniczy rasizm (kt??ry jest dla wielu be, ale ja tam si? tego nie wstydz? :p), wi?c opre swoje rozmy?lenia na podstawie graczy z "Polszy".
Oczywi?cie co serwer to inni gracze, jednak mo?na zauwa?y? bardzo wiele podobie?stw, kt??re przy g??bszej penetracji okazuj? si? wr?cz regu??.
To czy gracz rozumie poj?cie moralno?ci, czy jak kto? woli, uczciwo?ci, wielu z was podci?ga pod wiek. Generalnie uwa?a si?, ?e jak gracz jest m?ody, niedo?wiadczony i nie za bardzo wie o co chodzi, to jego zachowanie w grze b?dzie generalnie rzecz bior?c ?rednie. Osobi?cie podci?gn?? bym to pod netykiete i poprostu bycie tzw "newbie" (nie mylcie z noobem, co wielu z was cz?sto robi), czyli s? to gracze, kt??rzy potrzebuj? kogo?, kto ich nakieruje, u?ywaj?c przeno?ni s? to diamenciki, kt??re potrzebuj? r?ki jubilera, aby je oszlifowa? i nada? im kszta?t. Jednak zachowanie to rzecz, kt??ra JU? nie sprawia takich problem??w, oczywi?cie zdarzaj? si? skrajno?ci, ale i to ju? mija. Jednak fakty s? takie, ?e 30% u?ytkownik??w program??w wspomagaj?cych (3rd party) to ludzie w wieku >25 lat, a kolejne 35% >16 lat!!!
Przechodz?c do meritum. Mam na my?li cziterstwo (TAK ZNOWU!). Dlaczego gracze (bardzo cz?sto Polacy, tak, tak nie negujmy tego) czituj?...w?a?nie tu przychodzi do s?owa moralno??. S? gracze, jak np. ja, kt??rzy generalnie pot?piaj? czity, nie chc? mie? z nimi nic wsp??lnego i s? dumni z tego, ?e graj? czysto i fair. Wielu z takich graczy jednak przymyka oko gdy kto? z ich otoczenia czituje, a zezwalanie na ten proceder jest jeszcze gorsze, ni? uskutecznianie go, bo wiemy, a nic nie robimy! Ci kt??rzy natomiast czituj?, z regu?y motywuj? si? przes?ankami typu "to i tak nikomu nie przeszkadza" , "moja sprawa", "program robi to co i tak bym zrobi?".
No w?a?nie.
Ostatnio czyta?em na knightonlineranking.tk pewien post, gdzie gracz g?o?no przyznawa? si?, ?e u?ywa KOHacka (nie KOSP, nie myli?). Usprawiedliwia? si? tym, ?e to przecie? nikomu nie szkodzi. Autoloot robi to, co on i tak by robi?, autosell sprawia, ?e nie musi sam i?? do sklepu, ale nie zabiera przecie? kasy innym, tylko sprzedaje to co i tak by sprzeda? w mie?cie, autorpr j/w, destealh rogue sprawia, ?e nie ma zagro?enia ?e jaki? sin mo?e doprowadzi? do straty % w czasie expienia, a swift sprawia ?e nie musi nikogo prosi? o swifta. Sam jednak przyznaje, ?e sprawa ze stealthem jest ?liska (cyt.) "ale co tam".
I w?a?nie to jest przyk?adowe z?e podej?cie! Skoro ka?dy inny gracz musi samemu zbiera? skrzynki, samemu chodzi? do sklepu sprzedawa? przedmioty i naprawia? bro?, to nie mo?e by? inaczej! Tak wymy?lili to tw??rcy gry i m??wienie, ?e to nikomu nie szkodzi nie jest prawid?owe, bo mo?e nie szkodzi, ale daje ci nieuczciw? przewag? nad innymi graczami, kt??rzy robi? to r?cznie.
Ostatnio te? obserwuje bardzo ciekawie rozwijaj?ce si? dyskusje na forum pewnego orczego klanu z Beramusa. By? to jeden z motyw??w, kt??ry spowodowa?, ?e zacz??em si? zastanawia? nad t? ca??, watpliw? w realiach KO, "moralno?ci?".
Na forum w/w klanu jeden z klanowicz??w napisa?, ?e niepokoi go kwestia, ?e jego do tej pory "czysty" klan, zamienia si? w klan zezwalaj?cy na cziterstwo. Wysun?? propozycje, oskar?enia itd jednak ca?a sprawa przycich?a, kiedy w/w klan dowiedzia? si?, ?e ludzie, z kt??rymi maj? nieformalne ally (r??wnie? z polskim klanem) u?ywaj? KOXP. Od razu cz??? klanowicz??w polecia?a na skargi do lider??w, zacz?li m??wi?, ?e konieczny jest koniec wszelkich kontakt??w, a ci nieszcz??liwcy godni s? jedynie ich spluni??...
Zabawne nie? Z jednej strony klanowicz prosi o zaprzestanie stosowanie czit??w, a z drugiej ci ludzie, kt??rzy s? o to proszeni, rzucaj? b?otem w klan, z kt??rym jeszcze dzie? wcze?niej mieli ?wietne stosunki. Czy? to nie jest hipokryzja?
Jak wy to widzicie? Dlaczego Polacy maj? tak? dziwn? mentalno??? Dlaczego ka?dy ka?dego oskar?a o duperstwo i czity, a sam cz?sto nie jest lepszy? Ciekaw jestem waszego zdania i waszej oceny sytuacji w KO, kt??ra powoli robi si? dramatyczna i smutna...
pozdrawiam
(nie mam poj?cia jak mi si? chcia?o to napisa? - wena czy cu?...niestety nie wiem jak tu wyci?gn?? z tego jak?? dyskusje

mnie nie pytajcie)