Ogłoszenie

Strefa czasowa: UTC + 1

Teraz jest 2025-05-24 06:27:55
Łączny czas online:

Autor Wiadomość
 Tytuł: Moralno??,a KO
PostNapisane: 2005-12-29 21:46:03 

Niewykluczone, ?e temat ten wyda si? wam mocno nudny i nieciekawy, ale kto wie, mo?e zamieni si? w ca?kiem interesuj?c? dyskusj?, gdzie ludzie dowiedz? si? czego? ciekawego. Przyznaje ?e s? to bardzo lu?ne rozmy?lania, kt??re ma?o kogo obchodz?, ale czasem poza expieniem i pk cz?owiek ma chwile refleksji...

Ostatnio sporo zacz??em my?le? o ludzkiej moralno?ci w grach typu MMORPG, przedewszystkim opieraj?c si? na obserwacji USKO. Pomijam oczywi?cie przedstawicieli innych narodowo?ci, bo o tych mo?na by si? d?ugo rozpisywa?, ale ?e mo?na by mnie wtedy pos?dzi? o stronniczy rasizm (kt??ry jest dla wielu be, ale ja tam si? tego nie wstydz? :p), wi?c opre swoje rozmy?lenia na podstawie graczy z "Polszy".

Oczywi?cie co serwer to inni gracze, jednak mo?na zauwa?y? bardzo wiele podobie?stw, kt??re przy g??bszej penetracji okazuj? si? wr?cz regu??.
To czy gracz rozumie poj?cie moralno?ci, czy jak kto? woli, uczciwo?ci, wielu z was podci?ga pod wiek. Generalnie uwa?a si?, ?e jak gracz jest m?ody, niedo?wiadczony i nie za bardzo wie o co chodzi, to jego zachowanie w grze b?dzie generalnie rzecz bior?c ?rednie. Osobi?cie podci?gn?? bym to pod netykiete i poprostu bycie tzw "newbie" (nie mylcie z noobem, co wielu z was cz?sto robi), czyli s? to gracze, kt??rzy potrzebuj? kogo?, kto ich nakieruje, u?ywaj?c przeno?ni s? to diamenciki, kt??re potrzebuj? r?ki jubilera, aby je oszlifowa? i nada? im kszta?t. Jednak zachowanie to rzecz, kt??ra JU? nie sprawia takich problem??w, oczywi?cie zdarzaj? si? skrajno?ci, ale i to ju? mija. Jednak fakty s? takie, ?e 30% u?ytkownik??w program??w wspomagaj?cych (3rd party) to ludzie w wieku >25 lat, a kolejne 35% >16 lat!!!

Przechodz?c do meritum. Mam na my?li cziterstwo (TAK ZNOWU!). Dlaczego gracze (bardzo cz?sto Polacy, tak, tak nie negujmy tego) czituj?...w?a?nie tu przychodzi do s?owa moralno??. S? gracze, jak np. ja, kt??rzy generalnie pot?piaj? czity, nie chc? mie? z nimi nic wsp??lnego i s? dumni z tego, ?e graj? czysto i fair. Wielu z takich graczy jednak przymyka oko gdy kto? z ich otoczenia czituje, a zezwalanie na ten proceder jest jeszcze gorsze, ni? uskutecznianie go, bo wiemy, a nic nie robimy! Ci kt??rzy natomiast czituj?, z regu?y motywuj? si? przes?ankami typu "to i tak nikomu nie przeszkadza" , "moja sprawa", "program robi to co i tak bym zrobi?".
No w?a?nie.
Ostatnio czyta?em na knightonlineranking.tk pewien post, gdzie gracz g?o?no przyznawa? si?, ?e u?ywa KOHacka (nie KOSP, nie myli?). Usprawiedliwia? si? tym, ?e to przecie? nikomu nie szkodzi. Autoloot robi to, co on i tak by robi?, autosell sprawia, ?e nie musi sam i?? do sklepu, ale nie zabiera przecie? kasy innym, tylko sprzedaje to co i tak by sprzeda? w mie?cie, autorpr j/w, destealh rogue sprawia, ?e nie ma zagro?enia ?e jaki? sin mo?e doprowadzi? do straty % w czasie expienia, a swift sprawia ?e nie musi nikogo prosi? o swifta. Sam jednak przyznaje, ?e sprawa ze stealthem jest ?liska (cyt.) "ale co tam".
I w?a?nie to jest przyk?adowe z?e podej?cie! Skoro ka?dy inny gracz musi samemu zbiera? skrzynki, samemu chodzi? do sklepu sprzedawa? przedmioty i naprawia? bro?, to nie mo?e by? inaczej! Tak wymy?lili to tw??rcy gry i m??wienie, ?e to nikomu nie szkodzi nie jest prawid?owe, bo mo?e nie szkodzi, ale daje ci nieuczciw? przewag? nad innymi graczami, kt??rzy robi? to r?cznie.

Ostatnio te? obserwuje bardzo ciekawie rozwijaj?ce si? dyskusje na forum pewnego orczego klanu z Beramusa. By? to jeden z motyw??w, kt??ry spowodowa?, ?e zacz??em si? zastanawia? nad t? ca??, watpliw? w realiach KO, "moralno?ci?".
Na forum w/w klanu jeden z klanowicz??w napisa?, ?e niepokoi go kwestia, ?e jego do tej pory "czysty" klan, zamienia si? w klan zezwalaj?cy na cziterstwo. Wysun?? propozycje, oskar?enia itd jednak ca?a sprawa przycich?a, kiedy w/w klan dowiedzia? si?, ?e ludzie, z kt??rymi maj? nieformalne ally (r??wnie? z polskim klanem) u?ywaj? KOXP. Od razu cz??? klanowicz??w polecia?a na skargi do lider??w, zacz?li m??wi?, ?e konieczny jest koniec wszelkich kontakt??w, a ci nieszcz??liwcy godni s? jedynie ich spluni??...
Zabawne nie? Z jednej strony klanowicz prosi o zaprzestanie stosowanie czit??w, a z drugiej ci ludzie, kt??rzy s? o to proszeni, rzucaj? b?otem w klan, z kt??rym jeszcze dzie? wcze?niej mieli ?wietne stosunki. Czy? to nie jest hipokryzja?

Jak wy to widzicie? Dlaczego Polacy maj? tak? dziwn? mentalno??? Dlaczego ka?dy ka?dego oskar?a o duperstwo i czity, a sam cz?sto nie jest lepszy? Ciekaw jestem waszego zdania i waszej oceny sytuacji w KO, kt??ra powoli robi si? dramatyczna i smutna...

pozdrawiam
(nie mam poj?cia jak mi si? chcia?o to napisa? - wena czy cu?...niestety nie wiem jak tu wyci?gn?? z tego jak?? dyskusje xD mnie nie pytajcie)

Tytuł:
PostNapisane: 2005-12-29 22:08:36 

ZnudzonY, ty naprawde jestes znudzony :P hmmm ... tak szczerze to nie wiem czemu Polacy to robia :P Ale ( przynajmniej tak my?le ) ?e spotka?em takiego polaka mzoe 1 , 2 razy . Ale nie wiecej . Moze mia?em szcze?cie ze mnie tacy omijali :) Jak dla mnie czitowanie jest porostu nie fajne . Gra sie poto zeby sie muc zabawi? ... ?eby zajac sobie czas . A cziterzy w?anczaja jakis probgramik zostawiaja gre w??czonom na zawsze ... po miesiacu :lol2: wracaja i ... i co dalej ? Maja psotac na super wysokim lvl . Wszystko najlepsze . I tu ich gra sie konczy . W sumie to sie chyba specjlanie nie nabawili . Bo w?aczyli program i tyle :/ Ju? bardziej bym zrozumia? ludzi kt??zy chca konta sprzedac i na tym zarobi? ... ale tak poprostu zeby to mie? . To lekka przesada . I z drugiej strony po co komu? ju? stworzone konto gdzie niemozna nic ulepszyc :/ To s? ludzie poprostu monotonii , prosci itp. Cho? s?dze ze te? robia to dla szpanu , dla rywalizacji . Bo ja mam takie dziwne uczucie ze Polacy lubi? rywalizajce ... ale taka z?a rywalizajce . Ale to tylko tacu outsiderzy . Wyrzutki :P Nie weim czy cos zrozumieliscie z tego co napis?em , ale jest p???no ... i ten czas wole wykorzystac na gre :D

Tytuł:
PostNapisane: 2005-12-30 10:19:01 

hmmm nie chce mi sie pisac wiele ale co do tunera to nie wiem czy tak malo polakow czituje(lub cheatuje jak kto woli) na samej olimpi po stronie orkow spotkalem z 5 polakow ktorzy mieli kospa, kohacka lub inne badziewie a czy to jest tak malo na 100 osob?(liczba wzieta z kosmosu i mocno przyblizona jak ktos chce niech wstawi 200/300 etc ale nie sadze ze polakow jest wiecej niz 100 po jednej stronie). :P tyle wywodow;p

Tytuł:
PostNapisane: 2005-12-30 11:04:02 
Forumowy bot administracyjny

Pochwały: 9
eee ? m??wisz na podstawie uczciwo?ci swojego klanu :D :?: no massz racje moim zdaniem, ja tam czit??w nie u?ywam cho? mam takie mo?liwo?ci i mam nawet na dysku takowe(no dobra u?ywam zrobi?em sobie kiedy? MACROuga, ale tylko do zabawy bo normalnie nim nie gram, my?le ?e problem czit??w rodzi si? w desperacji(:?:), ?e kto? jest lepszy a ja nie, nie mam kasy etc. nie wiem jak to do ko?ca jest ale s? ludzie kt??rzy w?anczaj? macro bo s? ju? wkurzeni na K2, za ten ca?y syf. Cu? to by?o moje zdanie, mom dopiero 15 lat i mo?e nie jestem genniuszem, bo wielu t?pi mnie za to i przekre?la na pocz?tku rozmowy, cho? mimo swego wieku (2x mo?e 3x) zachow??j? sie gorzej ni? ja <- to taki bonusowy wyw??d zrozmy?la?

a jeszcze co do cziterstwa nie mo?na m??wi? tu o wieku bo chyba w deusach s? te?/g???wnie ludzie starsi kt??rzy, nie zawsze post?puj? uczciwie :D sry ?e pisze tak o tym na forum publicznym ale jak ju? zaczo?e? :D

Utrzymanie strony- 1300 zł, internet- 100zł, dać komuś bana- bezcenne
Ludzie teŻ się cieszą, kogoś zabiją, kogoś powieszą
Lama, lamer - osobnik, który nie wie, Że nie wie, tym samym mniema, Że coś wie, mimo, Że nie wie

Cat^ napisał(a):
spoko dla mnie nadal masz 16 lat, bo tak mi sie utrwaliło

Cat^ napisał(a):
ze wszystkich co grali na ZłotymWarkoczu z pacanem to najlepiej wypadł jatokor

Pacan napisał(a):
bo pamietam chyba najlepiej grales na zlotym, zwierzaki koty i scary sie chowaja

Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2005-12-30 12:55:34 

lol rzeczywi?cie orczy klan z Bera = Deus ;) a podobno czytania ze zrozumieniem to w gimnazjum ucz?

ale wr???my do tematu ;)

imo nie mo?na zrzuca? winy za u?ywanie czit??w, bo w wi?kszo?ci przypadk??w ludzie u?ywaj?cy tych wspomgaczy to ludzie, w pewnym sensie dojrzali (wiekowo, nie zawsze jak sie okazuje emocjonalnie ;P), cho? oczywi?cie to tylko dane statystyczne :) co innego w takiej Turcji gdzie dowiedli ze 75% graczy KO nie przekracza 13 lat...
ale nie o tym chce m??wi? :D

wydaje mi si?, ?e ma to jednak spory zwi?zek z obecn? sytuacj? jak? serwuje nam K2, wiele razy spotka?em si? te? z motywacj? typu "wszyscy to robi?" b?d? "jak oni nam nie pozwalaj? na gre bez lag??w i nie potrafi? pilnowa? serwer??w to ich problem". To co? Jak inni kradn? to ja te? moge i to wtedy nie jest przest?pstwo ? NIE! Tego typu t?umaczenie jest bez sensu i mija si? z prawd?. Oszukujecie sami siebie...

Tytuł:
PostNapisane: 2005-12-30 13:03:35 

Pochwały: 5
cziter = lama ktora grala postaia i byla w tyle za reszta nie chcial byc lepszy i tlumaczyl ze uzywa kospa do lvl-upa gdy poszedl do cz i wykazal sie brakiem umiejenosci bo zawsze za niego all robil kosp i padl postanowil i tam dzialac jako kosper ostatecznie wywnioskowal ze brakuje mu sprzetu i zacza dupowac i teraz jest pr0 bo ma lvl ktory zrobila maszyna i np no i przedmioty ktorych by sam nie zdobyl reasumujc ludzi ktorzy oszukuja sa lamami na tyle ze sami do niczego nie moga dojsc bicie lvl badz itemkow jest dla nich tak nudne ze wola przyjsc na gotowe co do moralnosci ludzie uwarzaja ze w internecie sa anonimowi (gdzie sie myla :devil: ) i wszystko im wolno sa rowniez gracze uczciwi ktorzy na all pracowali w pocie czola (mowie o sobie kazdy kto ze mna gral wie ze ciezko pracuje na to co mam i tepie oszustow jak bym byl w k2 wylaczyl bym aktywacje kont i kasowal konata za czity) i nieraz zalamuja rece widzac na wojnie w cz albo na xp kosperow party 4 arch na golcach (zaznaczam polacy na olympi) siedzacy na kospie na warsie tez ostatnio tylko raz padlem normalnie tak to tylko kosp zamiast 600 np do przodu to 300 na poczatku stracilem i 300 odrobilem pod koniec -.- nie wyznaje takiego tlumaczenia jak jeden z klanowiczow ktory wylecial za kospa (priest) ze nie wiedzial co to jest i chcial sprubowac bo tym wykazal ze nie jest odpowiednia osoba w klanie i w grze a jak mu wysunelismy ze uzywa kospa zaczol ludzi wyzywac ze ma lvl a my nie (lvl mial ale czy ty badz ja z kospem nie mielibysmy lvl bez pracy ?) jak zostal wyalony na koniec napisal ze jestesmy debilami itp bo nie wybaczay ludzia jak podwinie sie noga niestety kilu osobnikow tak blagalo o to by go wziasc bo ma 59 lvl to co ze dzieki kospowi a tlumaczyli to bo chcial sprawdzic i uzywal tylko 3 dni darmowa wersje wedlug moich obserwacji byl to okolo tygodnia a wiekszosc wie ze jest od dawna crack do kospa i dzieki temu mozna grac nie 3 dni ale dluzej ale mniejsza z tym ludzie naznaczaja kospera jak go widza ze ich zabil jebany kosper albo cos ale jak byl priest z dobrym buffem dzieki kospowi i heal i przydal by sie to tego juz nie widza to mnie najbardziej przeraza w polakach turek ma kospa zle ale jesli kosper mi pomoze to jest super

Tytuł:
PostNapisane: 2005-12-30 13:48:35 

Pochwały: 9
m??wie o deusach z aresa :D ale nvm, a powiedzia?y mi to osoby kt??ye gr??y w deusach, a kosp jest powszechny w cz, teraz gram na X, ucieczka nawet przed askiem cz?sto ko?czy sie tym zezak?ada on ?uk i pakuje mi w plecy podczas biegu strza?y i spotka?em sie na x z tak? sytuacja ?e ja tylko u?ywam hacka do czego?, nie u?ywm w cz, albo ludzie prosz? mnei o hacki tylko do expa

Utrzymanie strony- 1300 zł, internet- 100zł, dać komuś bana- bezcenne
Ludzie teŻ się cieszą, kogoś zabiją, kogoś powieszą
Lama, lamer - osobnik, który nie wie, Że nie wie, tym samym mniema, Że coś wie, mimo, Że nie wie

Cat^ napisał(a):
spoko dla mnie nadal masz 16 lat, bo tak mi sie utrwaliło

Cat^ napisał(a):
ze wszystkich co grali na ZłotymWarkoczu z pacanem to najlepiej wypadł jatokor

Pacan napisał(a):
bo pamietam chyba najlepiej grales na zlotym, zwierzaki koty i scary sie chowaja

Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2005-12-30 15:32:56 

No c???, dla mnie polacy to po prostu taki typ mentalno?ci i ju?.Wiadomo nie od dzis ze ejstesmy znani w swiecie z kradziezy i pija?stwa...grecy sa samolubni, niemcy to megalomani, angole to narodowosc z wrodzonym kompleksem ni?szo?ci i niezdrowymi ambicjami.A my mamy w?asnie tak? wad?: lenistwo.Bo co? lub kto? moze cos zrobic za nas to czmeu by nie?Albo mo?na sie wzbogacic czyims kosztem to czemu by nie?Sa jednostki kt??re nie stosuj? sie do tej regu?y ,ale wyjatki tylko j? potwierdzaj?.Osobi?cie pot?piam ka?d? oznak? kombinowania z 3rd party program, dupowaniem czy hackowanie, i kto czyta? regulamin Foretold, ten wie o czym m??wie.Staram sie ?eby inni postrzegali mnie jak najlepiej, jako cz?owieka kt??ry ?amie t? opinie na ?wiecie.Ale musze przyzna?, wykry?em kiedy?, dawno temu u mojego klanowicza KOSP, nie wyrzuci?em go, chocia? dosta? mocn? zjebk?, reprymenda podzia?a?a.Tym bardziej teraz uwa?am na to co s?ysze od ludzi o moim klanie, bo zaznaczy?em ?e moge zrobi? 1 wyj?tek, nie wi?cej.No c??z, co do grupy polskich graczy rzeczywi?cie, proporcjonalnie moze nawet dor??wnujemy turkom pod wzgl?dem czit??w :(.Ale to ju? zostawiam indywidualnej ocenie ka?dego z Was.

Inactive

Tytuł:
PostNapisane: 2006-01-02 14:07:04 

C??? Polacy... wed?ug mnie to dotyczny og??lu ludzi a przynajmniej og??lu wychowanego w kulturze Europejskiej i Ameryka?skiej. W turcji nie istnieje tak rozumiane poj?cia oszustwa (u nich czitowanie poczytywane jest za umiej?tno??).
Co do moralno?ci.... wed?ug mnie zale?y ja kto podchodzi do w?asnych b??d??w. Je?eli jest dumny z tego i uczciwych graczy uwa?a za frajer??w to sam siebie skre?la. Ale bardzo podoba?a mi sie reakcja Pacansona - przeprosi?. I ju?. Rozumiem ?e po 61 lvl pokusa jest silna. Osobi?cie Pac wiele zyska? w moich oczach. Jedna z definicji inteligencji m??wi ?e inteligencja to umiej?tno?? uczenia si? na w?asnych b??dach.

Co do samych cziter??w... oni d?ugo nie pograj?. Pracowa?em kiedy? przez pewien czas jako betatester u jednego z dystrybutor??w. Betatesterzy b. cz?sto graj? na czitach - nie op?aca si? przechodzi? ca?ej gry tylko po to ?eby sprawdzi? czy b??d zosta? poprawiony.... g???wnie st?d bior? si? czity. Ale czitowanie psuje gr?. Graj?c normlanie ma si? wiele godzin dobrej rozrywki. Czity spowoduj? ?e gr? przejdzie si? w kilka godzin i praktycznie tylko b?dzie si? naciska? przycisk "Fire" (lub jego odpowiednik).
W MMORPG troch? d?u?ej trwa zanim gra na czitach si? znudzi ale te? wtedy sprowadza si? tylko do biegania i wciskania fire.... A przecie? nic nie zast?pi zastrzy adrenaliny o 4 nad ranem gdy zostanie ci 10 hp.... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2006-01-02 14:22:26 

Pochwały: 5
dokladnie ostatnio czitow nie ma moze to nowy patch a adrenalina jak sie gra legit vs vegit jest piekna dzis padlem na warsie 3-4 razy i jestem duzo np do przodu 5k juz mam i taka gra mi sie podoba biegnie na mnie humow w pierniki uciekasz cofasz sie zachaczsz i spierdzielasz w cz to samo wczoraj wpadlismy i nie bylo kospow itp postacie co jechaly na kospie wczesniej i dzieki niemu maja lvl i np ale teraz pokazuje sie jakie z nich nooby wpadasz na takiego i jedziesz go jak chcesz bo przedtem kosp robil za niego all teraz dopiero jest zabawa moze taki offtop